RSS

Saturday, 26 December 2009

entry buat kawan.

baru nak bercadang nak tutup belog, ada pulak entry baru pagi ni.

saya dapat mesej dari fatihah(nama sebenar) pukul 928 pagi ni.mesej berbunyi :

salam. al-fatihah untuk abang adil hakam yg baru meninggal dunia pagi tadi..eksiden bas.


.....................................................................


mula mula blur.

saya kenal ke adil hakam ni.


takkan adil hakam yang HAKAM tu?


eh ye x ye.


mana ada kawan adil hakam lain yang teha dengan saya mutual friend.

kalau saya tak kenal takkan lah fatihah nak mesej ke hadapankan(forward) ke saya?


oh, Tuhan.


saya tak berapa suka berita mcm ni. tapi, menyampaikan kematian tu perlu kan. macam cerita masa sem dua tahun satu.


hakam ni, dah la selalu ceria. tak pernah nampak dia sedih sedih. saya tak tahu kalau dia tahu ke tak sedih tu rasa dia macam mana.


dah la dia gila. oke, bunyi macam sedikit mengumpat. bukan ye! dia gila double. gila gila.


selalu bergaduh dengan fatihah. sebab fatihah kosmet dia. tapi diorang rapat.sekali satu kepala dengan syapik,as, zaqwan (taip nama as dgn zaqwan sgt senang sbb huruf a,s, z, a, q, w,a, dekat dekat dalam typewriter ni. tapi n jauh)

tapi fatihah cakap, masa syapik eksiden-moto-teruk-kne-repair-satu-sem-tak-pakai-moto pun hakam nangis, ni bila abang sendiri, mestilah susah kan?


saya ym fatihah, nak cakap apa dekat hakam ni. nak mesej. nak pegi rumah xtahu pulak. lepas tu rumah dia dekat mana pun, saya entah xpenah tanya. xpenah pegi raya.


fatihah cakap dia pun tanya syapik. syapik kata, cakaplah, :takziah, banyak2 bersabar, kuatkan semangat.


nak tahu....masa saya dengan fmly berkabung dulu, mesej mcm ni bila masuk henfon, saya terus delete. saya taknak baca tahu tak?tahu tak? sakit. dalam dada ni. sakit sangat sangat. bukan sakit hati dengan pemberi mesej. tapi sakit. sakit dia macam taknak hilang walaupun letak minyak cap kapak dengan beristighfar tak putus putus.


sekarang saya yang kena hantar mesej macam ni. takpelah. memang saya taknak hantar mesej macam ni sebab saya sendiri tak suka. tapi, saya nak tunjukkan hakam support. nak suruh dia ingat dia ada banyak kawan yang menyokong dia waktu susahnya.


mungkin inilah tujuan baiknya henfon. kita dapat tunjukkan sokongan kita kepada yang perlu. waktu waktu macam ni.


kepada hakam, akhirnya saya kirimkan mesej.

takziah buat hakam dan family. hilang seseorang selalu sakit, ape lagi bila family.aku doakan korang tabah.



to lose someone, esp ur family, sangat sangat sangaaaaaat sakit. deal with it. sebab..wat doesnt kill u, makes u stronger.


p/s: abang hakam salah sorang mangsa kemalangan bas sani express.

fuhhh..fuhh...

banyak sangat benda saya nk cerita.

banyak sangat benda saya nak tulis.

tapi tak bolehlah nak ambik konsep rancangan "tiada rahsia" sangat. macam siti nurhaliza pulak rasa. kalau agnes monica takpelah lagi.

tapi, banyak sangat hati yang perlu dijaga.

banyak sangat maruah yang perlu dijunjung.

banyak sangat aib yang perlu ditutup.

banyak sangat emosi yang perlu dikubur.

memanglah saya berpegang kepada slogan : "belog aku, sukati kaulah nak kutuk" tapi, kitakan hidup bermasyarakat.

go back gostan, reverse transcriptase (watdefish tetibe masuk bio ni?) muka yang sama jugak kita hadap. jasad yang sama yang kita jumpa. nama yang sama yang kita cerca.

jadi, marilah kita sempena tahun baru ni, kita buang yang keruh, amik yang ala ala suam kuku. barulah takde virus H1N1 gelombang kedua yang boleh membawa anda ke kubur kata mari tu. (ni kira entry tahun baru ikut kalender islam ke kelender x berapa islam?)

p/s: mood kecewa sebab kecewakan orang.

p/p/s: i'm done blogging. boleh saya berhenti dan mengundur diri? saya sikit penat. need some fresh air.


orang putih kata macam falling on own face,perghh...penat sialll...

Monday, 21 December 2009

legacy

tadi saya dengan kuna berlawan majalah sekolah.

dengar macam merepek kan? tapi percayalah. tak! tak merepek!

ni soal maruah! maruah apa? haa...yang tu yang kita tak tahu tu.

kuna kata majalah sekolah dia lagi hebat sebab tu majalah pertama sekolah dia. tajuk legacy.

saya katalah balik : abih, majalah aku tak pertama lah? aku batch first kot! dari form one kat sekolah tu! hah! hah!

kuna hujah : yeke? yeke? tapi majalah pertama ke? PERTAMA???

hujah balas saya : dey thambi. abeh kalau ke aku batch ke satu, bukan first ke? cerpen aku ada siar dlm majalah lagi. hah! hah!(niat nak riak sikit sikit. sikit je. nak kredit.)

kuna : chet poodah! eleh. abeh ape nama majalah sekolah hang?

saya : errr...entah..tak ingat..

kuna : pegi sana main jauh jauh lah hang! buang masa aku je.


ni. kate bertarung untuk maruah.tapi maruah pegi mana bila nama nye pun tak dapat ingat? patriotik lah sangat.

ce try tulis dalam resume kerja, majalah sekolah saya yang pertama.

agak agak macam mana ke hasil interview. dapat ke?


p/s: saya tahu ramai membermember sekolah adelah blogger. sekarang sapa ingat tolong bagitahu sini. penting!

aneka pilihan

kalau saya terjebak dalam satu situasi (macam bunkface lagi..)

pastu. ada tiga pilihan.

mana satu nak percaya

A) mata ke
B) hati ke
C) akal ke

p/s: takde jawapan semua di atas. harap maklum.

Saturday, 19 December 2009

nostal bhai. ( sapa ajar nostal nostal ni?)

tengok tengok nani kemas barang. dia nak masuk sekolah menengah dah.

so, mak suruh dia kemas tempat dia, buang buku buku yang dah tak guna.

well, mak will always be mak. satu tabiat yang memang tak hilang. setiap kali sem habis, dia suruh kami semua kemas dan buang buku mana yang dah taknak.


erm. tapi, menjadi seorang kanak-kanak perempuan, mana ada buku yang taknak guna dah kan? kan? semua buku pun nak simpan. kenangan lah sangat! ceh!

lepas tu, bile masuk almari dah takda tempat langsung nak sumbat new books yg tebal mengalahkan Al-Quran, mula la nak mencampak semuanya.

then, jumpa old shorthand book.



sarah's.erk?



poyo gila.



selak selak.


looking back, i was always an organised person. note that past tense.


was. ye!



saya wrote down every single thing of my things.



"homework masa cuti raya cina". a list down and checked mark.

meaning saya buat homework masa cuti. see? see?? rajin kan? kan? HA!HA!HA!

"soalan nombor 2, pg. 89 tutor add math" ..ni mesti salin jawapan org. atau jawapan cekgu. MESTI PUNYALAHHHHH!!!

"homework!" lagi.

"buku teks form 4(beli)"..buku banyak gila. padehal buka nye jarang nye...

"simbol dan unsur".. ye! hapal! hapal! hapal!

"home work" lagi? banyak kan? gila saya seorang yang rajin. tak sangka...

"kuiz kimia. 32/32. well done!" (apesal kuiz nak buat dalam shorthand book??)


there is also a formula containing alpha and beta symbols which i cant even recognised anymore. salah kan tulisan yang cakar ayam.


a short speech of bulimia nervosa. err... kalau tak salah itu adelah speech for oral test. yayah! positive!


"faktor faktor yang mempengaruhi pemalar daya sebuah spring" ( apekebendenye? tak ingat.)


numbers.


numbers.mcm cerite numbers dkt tivi je. (kredit to lokman sbb ingatkan)


unknown x. y. z.


"seni peribumi org asli"

apesal nota pendidikan seni tercicir kat shorthand book?

"jadual finel exem". ini mmg banyak contengan.




and the list goes on... it went forever.. OMG!


scratch here and there. damn i was a geek. note that past tense.again. heh!

cuti kita produktif kan?

cuti memang banyak masa lapang rupanya. banyak sangat. percayalah bila sarah nur kata banyak. maknanya memang banyak.
sebab, sarah nur bila cuti dia tak pandai tipu sangat. (ape ke maknanya bila cuti tu? bila tak cuti versi pandai tipu ke?)

sambil dengar lagu lily allen dan yang seangkatan.

kita kan manusia, bila banyak masa lapang ni, kita mesti pikir banyak kan?

saya pun! saya pun! (tetibe excited nak cte)

bila kita banyak pikir, kita mesti nak cerita kan? macam kita banyak guna otak kan?kan? nampak tak dekat sini?

bila orang tahu kita guna otak, kita macam dapat bina keyakinan kan? nampak tak? macam kalau dekat sekolah punya kaunselor asik suruh kita yakin.

nampak tak? bila kita banyak pikir, kita macam guna otak,
kita yakin, bila kita dah yakin, kaunselor sekolah ada masa untuk hisap rokok dekat belakang ofis sekolah.
bila dia hisap rokok, dia ketagih. lepas tu hari hari hisap. lepas tu, sambil memandu dia pun hisap rokok sebab ketagih kan?
bila dia memandu sambil hisap rokok tangan dia satu je pegang stereng kan? satu lagi pegang rokok kan?
bila ada benda-macam-benda-jangan-tegur-lagi melintas, dia tak dapat nak concentrate lagi. dia terbabas. lepas tu dia kemalangan, koma, mati.

nampak tak?

perokok bukan mati sebab kanser paru paru nampak tak?

kalau kanser paru paru dia mati umur 60-70 tahun kot. lama lagi. nampak tak?

jadi, mari lah kita merokok.dan ketagih.dan kemalangan. dan koma. dan mati. maka, jumlah penduduk malaysia boleh ditambah lagi.

nampak tak?

kita manalah boleh salahkan orang merokok ye tak?

YE!

orang merokok tak salah!

orang yang bersalah adelah orang yang tak merokok.

YE!

kejap. kejap.

saya belum masuk lagi pasal benda benda yang saya pikir masa tengah lapang saya.

tapi saya kena stop sini dulu sebab entry dah panjang sangat ni.

sebab saya tahu reader blog saya ni macam ada sikit elegik dekat entry panjang.

so, kenalah elak tulis entry panjang.nanti diorg elegik, masuk hospital tun fatimah. nanti hospital penuh, orang kemalangan koma nak duduk mana ye tak?

nampak tak? nampak tak macam mana benda simple macam entry blog cubaan suara satu.dua.tiga. boleh menyebabkan orang koma mati?
yakni menambahkan statistik kematian di malaysia?

macam tak percaya kan? itulah namanya kehidupan.

Saturday, 7 November 2009

luka.luka makin besar.

saya lebih rela take the pain and walk away.

just dont ask why.


p/s: friends make us happy. and sad. and sometimes, regret. its all i can say.

Friday, 6 November 2009

proud.like a father.like saje.bukan father betul.

sumpah saya bangga saya kenal insan ni.


siti nur syafiqa amirol melvin.( klik kalau nak lihat dia punya final performance)


saya tak tahu peserta lain, tapi, saya betul betul yakin pika layak untuk gelaran yang dia dapat sekarang.


saya sokong kamu pika. dari dulu sampai bila bila.

oke sekarang saya kena clearkan bahawasanya, meskipun dia student UKM, xsemestinya SEMUA student UKM akan kenal. so.....

kenape nak terus ym lah,mesej lah kate, korang tak kenal dia, dekat AKU? aku tak paham.

stendet la student UKM kan ramai. so...fikir lah sendiri.(sedikit bengang bila aku kena macam2..bukan aku kot yang masuk!!!! kalau aku masuk, haihhh...mungkin dapat gelaran gadis penipu kot..??)

p/s: saya juga mahu menangis tengok lakonan dia. tengok mata rosyam nor dgn farahin jamsari (saya nampak dua ni je)
pps : gambar saya upload kemudian ye? boleh? boleh?

Monday, 2 November 2009

pseudo-mencarut

situasi bunkface :

exam dekat tepi simpang + perut lapa berkaroke lagu A RAHMAN HASSAN + makanan pedas gila sampai terbakar lidah + biochem banyak tak baca lagi + demam panas sejuk + selesema cikgu + panadol habeh + nak tidur lagi tapi sebab pikir exam x boleh tidur + internet selow nak download cerita kuna dgn kak suruh downloadkan asik failed + YM pulak buat hal.


perbincangan :

is a v.BAD combination.


keputusan :

sapa nak mati awal? marilah dekat.

Friday, 30 October 2009

periksa der

bosan lagi la. kenape ulangkaji untuk periksa adelah bosan?

kenape bile saya tengok cerita chun li dekat pawagam tak best macam bile saya tengok chun li masa pukul 12 malam dan esok nya saya ade periksa susah yang saya nak stadi x berapa nak abis lagi?


oke ayat terlalu panjang nanti cikgu bm potong markah. kata die, fleksibiliti ayat tak ada. haihh..banyak nye syarat nak buat karangan.


bila saya browse list online fren dekat ym, saya nampak seorang kawan tulis : sape setuju esok amik exam ko-ke pakai baju baksis ramai ramai?


ha?


apesal saya rasa macam tengah pikir sesuatu?



kalau.....



saya......


setuju pakai baju baksis.....


boleh dapat A ke???


kalau boleh....


die suruh saya pakai baju tu sebulan stret sepanjang periksa pun saya sanggup ohhh!!!!


relevan nye :

bukan dia suruh saya basuh, dia suruh pakai je. kalau nak basuh, saya pass la kat sapa sapa suruh basuhkan.


saya malas la baca buku lagi. saya dah kata nak balik kawin!



saya x suka la pakai t shirt pegi exam..kena lah pakai formal. (oke tipu pulak dah)

Wednesday, 28 October 2009

amaran : post ni kau tak boleh kutuk! blog aku, sukati kaulah nak kutuk.

26 oktober - teknologi DNA rekombinan I

28 oktober - teknologi DNA rekombinan II

29 oktober - biometri dan reka bentuk eksperimen

31 oktober - khidmat masyarakat II

3 november - biokimia

9 november - pengaturcaraan permodelan grafik biologi

12 november - pengaturcaraan web.


-------------------------------------------------------------------------



sekarang cuba teka saya amik kos apa.


jangan refer post post sebelum!!! tak acik!


ohh, sapa kosmet, senior2, rakan sekuliah tak boleh jawab!!



sapa dah tahu sila senyap!!!


err... sekarang sapa yang boleh jawab? semua kena senyap... adoiii.. bengong!


bosan la periksa. nak balik kawin je. xpayah lah kumpul duit. kan boleh kawin free. haa....


nih. saya tak berapa paham dengan u saya sebenarnya. kenapa tajuk nak bahasa kebangsaan, tapi, belajar, periksa semua dalam bahasa bukan kebangsaan?


kalau saya, saya suka dalam bahasa latin atau jerman ke. kurang kurang, kalau failed atau keputusan periksa tak memberangsangkan, saya boleh kata, ni masalah bahasa.



yelah! macam yang semua orang lakukan masa masalah belajar sains dan math dalam bahasa inggeris tu, kan? kan? tuding sana tuding sinun.



pelajar mane salah kotttt!! pelajar teraniaya!


huh! kalau lah saya boleh bersabar ------> iklan eksiden kat tivi.



sekarang saya nak suruh fain buat surat dekat u saya lah pulak.



jom kita terjah!!



sekarang sarah nur. esok kamu periksa kan? biometri dengan experimental design kan? bila kamu lahir sebagai genius? kamu ingat kamu anak eistein ke? pegilah belajar! choy!!!

Monday, 26 October 2009

ape yang terbalik tu?

kalau kamu perasan kan, dekat status status ym ke, ape laman laman sosial (paling femes yg huruf f kot) ade satu fenomena tulisan terbalik.

fenomena? paham x? die mcm tetibe, bushhhhh(bunyi ombak menghempas pantai) melanda semua orang. semua nak try buat jugak (saya bukan termasuk dlm semua).

tulisan macam ni. ¡ooƃıɐ˙ʞnɯnƃ ʞpʇ ןןıʇs uod 2ıɹɐɥ ƃuǝɹoƃ ɯʎɐ uʞɯ

boleh baca dia tulis apa? dia tulis sarah nur cute macam agnes monica.

nampak tak? nampak tak?

oke lah. tipu sebenarnye. tapi bukan stetment tu yang tipu. stetment tu rasanya macam betul je. tak ke? ke?

so, terus lah cerita. orang kata, kita tak elok lah kalau bangga bangga dengan kelebihan sendiri kan?kan?

so, point nye kat sini, hampir semua kawan kawan nak buat tulisan terbalik terbalik tu.


rimas? agak la..sampai semua nak buat.. ade ke che pah tanya saya macam mana nak buat benda tu padehal hazlina yang buat?? ade ke patut? patut ke?


saya pun jujur la berterus terang : kau tanya la hazlina. saya xtahu.x minat pun nak tahu.


alamak. macam kejam. sori che pah.

pastu tengok status lokman pun dalam tulisan tu jugak ye! tapi die tulis ini adalah satu seni. ye. TERBALIK!


haaa...!! IDEA!


saya ketuk ketang laptop.


status ym baru ----> ini adalah satu seni *sila baca dalam keadaan laptop anda terbalik* ------- sori lokman.



dapat?


bila lokman tanya motif, untuk kedengaran innocent, saya salahkan exam TDR siang tadi. adat la kan? sapa nak mengaku bersalah? kalau x, takdelah pepatah baling batu sorok tangan.


tetibe ade le kawan buzz.


sarah. aku dah terbalikkan laptop aku. apa yang seninya????




hahahaha....



paan. kau tensen dua paper tadi ke? dah tak betul?



ok jep. tapi aku masih tak paham...seni apekah itu?



hahahaha...saya pun cerita lah kenapa.


ohhh..oke... yang aku ni mengong g pusing laptop aku ni napelah...


saya gelak macam setan tengok senario.



udah lah kau sarah! sambung stady balik nu.



hahaha... kau serius ke kau terbalikkan lptop?


dah! dah! jangan tanya lagi hal itu!

Thursday, 22 October 2009

terbakar.

saya malas nak tulis pasal benda ni. tapi dia asik je terngiang ngiang dekat minda saya..jadi.terpaksa tulis, karang kalau tak, saya nak berangan kawin dekat taman bunga pun terganggu. hish! potong betul.


haritu jumaat sabtu ahad saya pegi le program anak angkat set khidmat masyarakat saya. dekat felda tettt!! haa....takut glemer sangat. eh! ehhh!! tapi agak la. glemer sikit sebab gambar saya dan keluarga angkat ada masuk paper ohhh!!! HA!HA!HA! ayah angkat saya siap call berapa kali suruh beli.heh!


dia dah mula dah. cerita bersimpang siur macam karak highway. hah! penah lalu tak? pening ohh lalu highway. masa dulu saya duduk dekat benta 2tahun, macam selalulah balik ipoh lalu situ. dalam kereta ayah mesti pasaang kaset. kalau tak jamal abdillah, spring. tak pun may. dan yang sewaktu dengannya. sebab tu lah saya agak suka jugak rock kapak.


oke. dah terlampau simpang empat.


ni. pasal ni. keluarga angkat.


hari pertama tulah. balik je rumah, adik beradik angkat saya terus masuk bilik tak keluar. saya macam...haihhh...takkan la nak biar mak baru saya ni memasak sorang sorang macam orang gaji. sebagai seorang gadis melayu (hah? gadis melayu???) yang mempunyai nilai nilai ketimuran yang tinggi, saya macam rasa sedikit resah lah kalau tak ke dapur. kan? kan? paham tak dilema wanita sekarang? paham kan? baguih dok ada.


saya pun offer la.


nak saya tolong ke mak? saya tengah rajin gila ni macam bibik bibik ni. (potong ayat kedua)


kamu pandai masak ke?


mestilah pandai! makcik nak ape? laksa? kari? tomyam? goreng goreng? sume boleh!!! BETUL!!! errr...tapi, perasa maggi atau cintan sajelah. ruzki mahal.

mula mula saya nak bagi jawapan stendet saya seperti yang saya cakap dekat semua kawan kawan tu. tapi. bila pikir balik. saya cancel.


err...tak pandai.heh. takat tolong tumis tumis boleh la. (jujur pulak kenape?)


bile dah masuk bawang tu, saya pulak tengok mak baru ni selambe ke depan anak dia pastu cari barang kot. saya yang terkebil kebil ni tengok api dapur ni besar sangat. macam nak hangus dah ni. adehhhh...dilema wanita lagi. nak buat ape ni?


suis!suis! setiap perkakas ada suis!! cari suis!!!! (pemikiran logik pertama)


aiyak. suis ni. tempat putar putar api ni, macam...tak reti GUNAAA!!!! lain dari rumah punya!!! waaaa....!!


AYAH! ni dah hangus!!!!

-------------malam tu makan sayur kaler x berapa nak hijau-------------



yang best nya. esok pagi. saya dan kawan kawan ditugaskan bakar lemang.


emi : sarah. aku nasihatkan kau jangan dekat la tempat bakar lemang ni.semalam kau hanguskan sayur. kalau lemang 200 ni hangus, nak bagi makan ape kat tetamu??


sarah : ya.rasa macam tu jugak. *pasrah*


ape jadi lepas tu? huh. biasalah! menjauhi lemang sampai dah siap untuk hidang.

sejarah mungkin berulang *bukan macam new boyz*

bak kata lokman.keme this is the season anyway.


bak kata sarah nur. air soya season pun oke la untuk hilang dahaga. ape ke?


takpelah. abaikan saja.


masa masa nak exam ni lah, ramai orang mahu menunjukkan kehebatan masing masing dalam memaki hamun kot.


whoa. jangan! jangan!


kau orang tolong jangan test vocab carutan aku. dulu mungkin agak boleh membuatkan ayah aku gatal gatal tangan untuk sepak pipi pauh dilayang aku ni. *pauh dilayang tu ape ye?


mungkin sudah agak tumpul. itu suma masa zaman muda muda dulu. aku mahu berubah.


dah lama aku cuba berubah dan cuba istiqamah.konsisten.


tolong jangan ungkit kisah lama.

Wednesday, 14 October 2009

entry pendek bukan membebel

penah try shuffle dekat mgi? best rupanya. CUBALAH!


*intonasi cubalah tu macam iklan krem rambut brylcream*

** MGI adelah short bg Malaysia Genome Institute.

*** shuffle bukan nama kuih.

Monday, 12 October 2009

pusanika ada jual asam. jangan tak tahu...

dekat pusanika selalu jelah ade orang jual jual kan? kenape ye?


teori saya:

diorang mesti tak dapat ptptn, so nak take over duit kite semua secara separa sedar.

ataupun. diorang punya anak tak nak bayar ptptn, so, diorang nak bagi student ukm pun tak bayar ptptn jugak.

ataupun, diorang tak boleh kalau tengok pusan tu lapang je untuk kite pegi balik kelas dengan aman makmur nahi mungkar.

ataupun, memang hobi ukm buat jual jual kot?


takpelah. yang penting, masa jalan jalan tadi, saya dengan haze' nampak asam.....ha? haaa....??


ala. tulah. kedai kedai jual asam asam macam tu.


saya : ze' asam lah!! asam. asam!!

zech : a'ah laa...aku tak bawak duit. kau bawak?

saya : tak jugak. macam mane?

makcik tu tetibe menyampuk : dik, asam dik. 3 lima ringgit. 3 lima ringgit! boleh campur campur.


bisik dekat haze'. : zech. zech, try tanya makcik tu, hutang boleh? masuk buku tiga lima.

Thursday, 8 October 2009

jelingan manja menusuk ke kalbu ku.*lagu shiela majid*

tadi pinjam duit hazlina. nak makan tengah hari sebelum pegi kuliah web programming. biasalah...ape la guna nya member kalau bukan banker di kala sesak kan? kan?

penghutang : ni nak bayar berapa suma ni?

pemiutang : kau bayar rm4 jela. nasi ayam rm3.5, air sirap aku xtahu berapa..ermmm...macam ni la. aku bagi harga member-member. kau bayar je aku 7ringgit.

penghutang : ......*blur kejap*.....ooooo, kalau member kau bagi 7ringgit ke?...ermm...ze', patut lah kau xramai kawan...HA!HA!HA!


*jelingan manja dari haze' mengiringi makan tengah hari*

Wednesday, 7 October 2009

tolong pun salah.

saya cukup suka jawab soal selidik.

tapi. dulu lah. sekarang dah tukar.

sebab nye, selalu kena marah.

soal selidik ni selalu member member yang bagi suruh jawab. mestilah untuk kerja kerja untuk dapat markah lebih kan dalam sabjek sabjek tertentu.

saya tak pernah lah nak kesah sabjek ape pun yang mereka ni amik. hubungan etnik ke. psikologi ke. antropologi ke. biologi ke.yang penting, saya suka tolong dan juge menjawab soalan soalan. (tidak termasuk soalan periksa. harap maklum ye para pensyarah)

tapi, sejak ade satu soal selidik ni. saya dah tukar le hobi tu. sedikit kecewa.

hazlina suruh jawab kan. dia malas nak cari orang lain lagi kate dia.

saya on je lah!!!

tapi bila bagi je dekat dia balik, dia jerit," sarahhhhh!!! apesal kau jawab macam ni?? kau saje je kan!!"

saya pulak melopong. hah? kenape? xbetul ke?takkan le jawab soal selidik pun ade format jawapan juge? tak pernah dibuat orang kot.

-------------------------------------------------------------------------


bagaimanakah cara untuk melatih generasi masa kini untuk menyediakan masakan Baba dan Nyonya agar tak luput ditelan zaman.
- buat yang instant punya macam megi.
- buat kedai fastfood yang ada drive-tru sebab org skrg kan nak mknn yg cepat.

bagaimanakah cara yang efektif untuk memperkenalkan makanan baba dan nyonya ke seluruh pelusuk malaysia
- kalau bagi free, sume orang kenal punya! serius!!
- suruh michele yeoh peromot. dia kan femes gilalahhh!!!

--------------------------------------------------------------------------

p/s: sumpah saya jawab dengan jujur. tak tiru atau bincang pun. kenape die tak suka jawapan tu ke? huhuhu.. saya yakin betul jawapan saya dah cukup canggih, mesra, cepat dan jugak betul, boleh tolong dia dalam buat discussion nanti.huwaa....

Friday, 2 October 2009

no doubt?

doubt is always there

always

but, often ignored

why?

love blinds us people.

but it all depends on the person ownself, no?

Thursday, 1 October 2009

kelas kedua hari ini. (ye, sambungan)

kelas tdr pulak.


dr. wan kate, harge robot robot dalam makmal tu sume mahal. berapa ntah nilainya, xdengar pulak..



as (lagi) : pergh. kalau akulah kan, duit tu boleh beli kete idaman aku. siap 3bijik lagi hah!!!


is : o. kete ape?

as : mazda rx8. (baru letak gambar,atas pemintaan.)pastu, blablabla......



is : ohhh. kalau kte, nak gak le, mini cooper ke. cukup lah. haritu tgk atilia punya kete, walaweii....



haze : ala, kalau aku, kancil cukup la. buatan malaysia sudahhh...

is : kancil dah tak keluar dah kot...

as : kelisa la.kelisa! kelisa! ade la gak rupe rupe mini cooper tuu...HA!HA!HA!




haa...?? hampeh ahh asrinna ow!! tang mane ke kelisa serupa mini cooper?? *oke, mungkin ade lah sikit sikit. hish!*

kelas pertama hari ini.

kelas biochem.

biasalah.kan dah kata, kelas ni selalu mendorong perlakuan sumbang. huh.

as jenguk jenguk nota. (as lagi. asik asik dia je nak interframe nama dalam babak babak drama siri sarah nur, kan? kan? kan?)

as : ape tu?

is (erk? isss....???) : ha?

as : kau tulis ape tu? a molecule?

is : ohh, ni? chlorophyll a.

as : haa...??

is : chlorophyl a molecule...

as : oooo...*terus coret coret note die sendiri*

is : sebenarnye ade lagi ni. xsempat salin.

as : ha? oooo...ni nak kne tulis ke "tak sempat salin" ni?

is : kenalah! nanti dalam exam pun mesti tulis jugak, dalam kurungan, (sebenarnye jawapan saya panjang lagi nih, tapi, sebab tak sempat salin, so, pendek lah)!

as : ooooo...a'ah kan? bukan salah kite la kan tak sempat salin kan?kena lah tulis ape yang ade dlm lecture not kan?

**tetibe terfikir, maknenye, kalau xsempat...ermm...selame ni kalau student dapat 3.97, 3.98 tu...mungkin sebab not kuliah dia selalu sekerat sekerat jugak kot? nak salin ayat tak abeh, dalam exam pun nak jawab, jadi sekerat je. markah pun, sekerat jelah..kan???

Sunday, 27 September 2009

dodol dan raya

adalah satu iklan raya tu.

pierre andre nak balik raya tapi terlepas bas tu. ingat tak? ingat tak?


pastu dia sampai kampung pagi raya mak dia tengah tunggu dia balik.
perasan tak dekat seblah mak dia tu ada orang kacau dodol?

perasan ke tak?

tak? tak?

gi stadi balik iklan tu.

haa...betul tak?

mak cakap : mana ade orang pagi raya kacau dodol lagi!

eh. ehhh! ye tak ye. tak terpikir pulak.

*kenape kalau iklan mesti kita yang tengok mesti nak komen haa? haaa....??
stendet la manusia. asik nak komen.

pastu tanpa pikir panjang reply cakap mak : dia perangat dodol kott...??

ehhh! aiyak! tepuk dahi! tepuk dahi!


sekarang dah cakap baru nak pikir.

bodoh ke ape?

mak kata...
mana ade manusia perangat dodol!
orang kan memang makan dodol sejuk.
kalau perangat jugak, bila nak sejuk nya, bila nak kerasnya!
macam mana nak makan dodol kalau cair cair!



adoiii laa...tu lah! orang tua cakap jangan nak bagi hujah balas sangat!

lesson learnt.

Wednesday, 23 September 2009

duit raya

status baru : hari raya TER-PALING-SUNGGUH-AMAT-SANGAT best macam makan char kuey tiaw pulau mutiara free. *oke, mungkin agak hiperbola*

mencapap tak? tak?

TAK???

alamak! haihhh..! kena tingkatkan usaha lagi ni.

kenapa raya best?

sebab kitakan SATU MALAYSIA!! HA!HA!HA!


oke. tipu! sarah nur tak sepatriotik itu.


sebab sebenar adelah...

dapat duit raya ohh kali ni. xpercaya?

walaupun memang sikit gilalah dapat,tapi DAPAT YE! dapat!!

tahun lepas, tadak satu sen pun.huuu....

maklong - rm5
makngah - rm5
kaknyah - rm2
rumah sebelah yang penuh dengan anak lelaki dan makcik yang pandai masak macam macam dan rajin bagi makanan dekat kami yg rumah penuh dengan perempuan tapi masak satu hapah pun tak sedap - rm10.

*erk? apesal description nak panjang lebar? nampak sangat hobi suka merepek membebel.


sebenarnya, yang bagi duit raya tu pakngah, bukan makngah, tapi, memandangkan kami kenal sangat perangai pakngah yang suka berkira (bukan kedekut ye, cuma suka berkira), kami buat assumption yang duit raya tu dari makngah. komfim punyalahhh!!!


oke, sekarang, takat duit raya banyak tu pun nak buat post ke dalam blog?? POYO GILALAHHH!


DEY THAMBI!!! sukati akulahhhh!!

Friday, 11 September 2009

kenapa saya kata saya sopan.

saya seorang yang sopan orang nya.


erk?


apesal stetment tetiba je nak buat poyo?


sebab ramai yang tak percaya. ramai yang meragui.

tapi betul ohhh.. saya tak tipu.


kalau dulu, masa cikgu bagi repot kad dekat ayah, mesti paling paling kurang cikgu akan tulis : perlu aktifkan diri lebih dalam kelas.

tengok? tengok?

maksud cikgu mestilah, saya ni pelembut orangnya dan penuh sopan tak kacau orang dalam kelas kan?


itu baru repot kad.

nak lagi kukuh hujah?


tang ym.

saya kalau tengok ym org busy, saya mana ada lagi buzz orang tu macam orang tak bertamadun, pegi buzz lepastu buat bunyi budak menjerit sampai keluar anak tekak tu walaupun nampak tanda 'no entry'.

tadak. tadak.


sungguh saya tak buat macam tu. saya ada rasa hormat pada manusia lain, selagi mereka hormat privasi saya.


lagi satu. kalau perlu sangat2. saya akan kata.


"sori ganggu. terpaksa kacau. perasaan terpaksa macam bila kau nak terkencing, toilet penuh.pastu, kau kena pegi toilet tingkat bawah. paham kan? sori ya. sekarang nak tanya....blablabla..."


ATAUPUN macam ni.


dear atikah.
kehadapan kamu
saya nak tanya kamu
macam mana kamu dunlod autocad?
saya tak reti
pecah kaca pecah gelas
sudah baca arap balas


maksud nya, saya tak paksa orang tersebut balas on the spot macam saya manusia paling busy di dunia. tak boleh tunggu lama lama. lepas tu buzz.

ohh tak. tak.


saya tak buat keja keja tu. mungkin dulu ya. masa zaman muda muda, darah muda yang panas menggelegak.

sekarang dah belajar.

insyaAllah tak buat dah. janji!


p/s: sekarang mungkin ada yg sala paham. bukan saya nak kata, saya tak bole kompromi. boleh. kalau tetibe rasa rindu sama saya sangat sangat, nak ym, tapi saya busy, ym jelahhh. tak kesah pun, tapi please. practse some manners u've learnt. bagi salam. ke? tanya, kai fa haluki? haa...kan manis tu. kita kan orang timur. ni tak. letak gambar budak melolong. terkejut tu.

zaman kejatuhan sarah nur.

"in history, nothing happened accidently. if it happened accidently, it was planned to be so" - quote by roosevelt.

saya ada ambik titas sem lepas. best rupanya titas. suka betul. kelas cuma pernah ponteng sekali. tu pun gara gara ada sijil sakit(mc == medical certificate kan?)

mengikut teori quigley (bukan yang chewing gum.itu wrigley's kottt)

tahap perkembangan tamadun ada 7.

pertama : percampuran (mixture)
kedua : alat untuk mengembang? (gestation, bunyi macam gas station kan?kan?)
ketiga : perkembangan (expansion)
keempat : konflik
kelima : empayar sejagat (universal empire), a.k.a. zaman keemasan
keenam : zaman kemerosotan (decay)
ketujuh : pendedahan kepada penceroboh luar (invasion)

saya percaya mungkin sekarang, dinasti sarah sudah hampir mengalami kemusnahan. yang mana dipercayai dalam tahap keenam : zaman kemerosotan.


bukti? BUKTI? nak bukti ke?

--------------------------------------------------

bukti 1.

macam ni kronologi nya.

saya ni, konon konon dalam bulan puasa ni (atau lokman kata romadon) nak lah cuba cuba buat plan penjimatan berganda. konon nya makan masak sendiri. beli telur satu carton. beli kicap. beli ikan bilis. beli minyak dan sebagainya. (nak tulis nanti sama panjang dengan resit pulak)


nak tambah lagi?

beli jugak lah makanan dalam tin tin tu. sedap jugak lah rupanya makanan dalam tin ni. serius! serius macam perdana menteri tengah berucap dalam parlimen.

dah le senang pulak tu nak makan. bukak je penutup!

mudah saja, cuma tambah air! -----> macam iklan tepung cucur adabi.

sebab ramai yang tahu rutin baru ni. selalu lah jadi bahan. bahan apa??

acip : sarah kau buat apa?
sarah : tadak apa. pegilah suruh saido stadi. dia kata exam.
acip : ni saido seblah aku ni. dia kata malas stady. tak masuk. aku dah kata, nak rebus buku tu, dia kata taknak. dia nak buku dalam tin.
sarah : ohoho.perli aku.

*hint: saya jugak pernah kata pasal exam masak tumis dan gulai kan?

*suara latar : saido bergelak ketawa. gila kuat.

p/s: terkena aku. memang tergamam sekejap. hooo. pandai.mereka berganding bahu nampaknya. takpa.takpa.


----------------------------------------------------


bukti 2.


dalam kelas biochem (biasalah. kelas ni memang mendorong perlakuan sumbang dalam kuliah)

ecah : as. tengok sarah ni. dari semalam macam ni. dah tak betul agak nya. ntah berapa banyak la wayar dia dah putus agak nya.

as : putus apanya? bukan wayar dia SEMUA dah putus ke? agaknya adelah mana mana wayar dia yang tersambung balik tu.

*semua putus? TERSAMBUNG balik?... adoiii laa...


--------------------------------------------

kenapa saya kata ni bukti zaman kemerosotan. errr... kalau dulu, manelahh mereka mereka ni ada kenakan saya dengan terang lagi bersuluh. ni depan kalayak kot perli baikkk je.bravo! hebat.

malas nak taip bukti lain. nanti le saya update lain. sekarang tengah mamai.

Tuesday, 8 September 2009

tengok apa?

aku tension.

stendet le. manusia.

lepas tu. aku tengok ni.

bingai.

aku gelak tak ingat dunia.

lepas tu aku lupa. kenapa aku tension tadi haaa..?? haa...???

Thursday, 3 September 2009

cara kami mendapatkan 4flat

lokasi : BL 123 bangunan kimia.
jam : 9 - 10
aktiviti : (bersembang dalam) kuliah biochem.
penceramah: dr. hasidah sidek.

dr. hasidah punya nota nota kuliah adalah kebanggaan saya. ehh. bukan. kesukaan sepatutnya. sebab beliau suka muatnaik nota nota sebelum kuliah. jadinya, kami yang pemalas berat tangan nak tulis ni semuanya cuma perlu cetak dan bawak ke kuliah. bila kuliah sedang berlaku, kami cuma perlu buat buat dengar dan angguk angguk selang beberapa slide. bijak bukan? kalau nak buat buat tido pun boleh ( sila catat ya, kami buat buat tido saja, bukan tidor betul betul. jangan salah paham)

sarah : woho. 4flat lah kau as. beg penuh dowh dengan notes.

as : a'ah. sebab aku tak tahu kita ni sedang belajar yg mana. maka,aku bawaklah semuaaaaaaa! paham?

sarah : o....4flat la macam ni.

nak tahu tak satu tabiat tabiat pelajar? dia kan,kalau cakap dia dapat 4flat, messsssssti nak nafikan.hello! hello! dah bagi 4flat percuma taknak.kau ingat senang ke nak dapat 4flat macam tu punya senang. bersembang je, gedebuk! seketul 4flat.tapiiii. kalau taknak tak pa. bukan 4flat betul pun. cetak rompak punya je.

ehh. kejap. dialog belum abeh taip.

as :kau kan dah ada nota ni. mana nota kau?

sarah : tu la pasal. belum cetak. adoiii... malas nyaaaa...

as: malas apanya? kau bukan salin pun.

sarah : sebab tak salin la malas. malas nak buat buat salin.malas nak buat buat dengar.

as : tampar karang.

sarah : ihhhh...?????

Tuesday, 1 September 2009

sesi merungut macam kami kami je reti merungut(apesal tajuk nak panjang panjang sangat ni)

biochem.no words can describe.undescribable.beyond description.

keluar ja dari dewan peperiksaan.

--------------------------------------------

ecah: saya tak tahu dah apa yang saya goreng tadi.

as: huh! aku bukan goreng lagi dah.aku dah tumis dah nak masak dah pun.

sarah : yayah.kita masak gulai tadi.

---------------------------------------------

as: aku rasa kan, aku dah boleh jadi pereka cerita dah.ntah apa benda aku reka tadi. harap harap lecturer paham.

haze : tulah pasal. aku pun tak tahu la ntah dongeng apa aku tulis tadi. dah boleh kira cerita dongeng gilalah.

ecah: dah jadi tukang karang dah semua.

---------------------------------------------

inilah lumrah pelajar.kalaulah ada sabjek merungut. berani cakap yang memang takde orang akan failed. adat la kan? kan?

Friday, 28 August 2009

worst case scenario

bayangkan macam ni ya.

kamu tengah syok syok mandi manda, tiba tiba, ada cik mon(yet) datang. kamu pula..?


(a) hulurkan tangan, saja nak terai mandi dengan monyet. erk..??? psiko punya manusia.






(b)sepontan capai botol syampu, agak agak set target, terus tembak tepat ke batang hidung cik mon. biar dia menggelupur jatuh. memang stok pemburu binatang liar ahhh..



(c) terus buat muka comel dan meniru aksi iklan sabun lux dalam tivi macam priyanka chopra tu. tak dapat jadi model, berangan sambil ditonton monyet pun jadi laa...



(d) jerit. "oi mangkuk, kau takdak orang lain kau nak usha. time aku jugak kau datangkan. syohh! syoh!!"

(e) buat derk. ala, monyet je kott. bukan dia tahu apa apa. nak cakap pun takleh.



(f) tarik monyet tu lepas tu cepat cepat periksa seluruh badan dia, kot kot ada kamera tersembunyi wakenabeb ke. karang tersebar kat youtube, mana nak letak muka ha? haa...??




(g) lain lain. (nyatakan)

____________________________________________
____________________________________________
____________________________________________


p/s: asik dengar orang cerita pasal monyet masuk bilik la, ape la.kesiannn betul.

Thursday, 27 August 2009

kelas yang pelik.

kelas web programming harini macam....LAIN.

apa yang lain?

sebab ezriyol datang kelas. HA!HA!HA!
(gurau jak ya ezriyol, jika anda baca ini)

tapi saya konfiden dia tak baca.


-----------------------------------------------

situasi 1.

tutor kami ganti pensyarah bagi lecture harini. sambungan lecture javascript.

ada slide tu banyaaaaaaaak sangat ayat. dan ayat dia panjang panjang.

encik hussein onn(bukan nama sebenar): penatnya nak baca. kamu baca sendiri lah ya. saya bagi seminit.


lepas tu dia keluar kejap.


encik hussein onn : oke semua dah baca kan.

dia tukar slide.


encik tu lagi : sekarang saya nak kamu amik kertas kosong satu, kamu tulis balik apa yang kamu paham dari slide yang kamu baca tadi. kita jadikan ni kuiz dalam kelas.


erk? sapa yang baca?


kami dengan gerak kerja yang perlahan ala ala matrix reloaded mengambil kertas.


encik hussein onn : oke, semua orang tahu saya bergurau kan? (sambil dengan selambanya tukar slide lagi)


haaaa.....???


*melopong*


p/s: dia suka buat kuiz dalam kelas. tapi sejak bila dia bergurau? DIA BERGURAU?
kami dah sedia nak jawab KOTTT! (walaupun tak tahu apa isi jawapan)



----------------------------------------------



situasi 2.


encik yang sama : kita rehat kejap 3minit.

saya terus telangkupkan kepala sebab mengantuk. konon konon mahu tidur.


tetibe beg bergegar.fon lah tu. bukan gempa bumi.


haze : sori! sori! tak sengaja.

penulis : haaa...? (blur sikit sebab mengantuk. kenapa dia cakap sori?)

amik fon.


1 message received.

buka.


"Sara, ko ktne? fak ke blk?"

sender :.......


ze'. haze?


tekan tekan mesej.


reply.


"dekat seblah kau LAHHH!!!!"

Monday, 24 August 2009

status dan umor

haritu kan. adalah meeting untuk biro-biro jaksa yang satu nih.

akukan sebagai s/u yang baik, berhemah, berbudi bahasa lagi rajin, datanglahhhh kannnn!

lepas tu, tetibe je mereka buat sesi perkenalan lagi.

ha? ha?

berkenalan lagi? tapi, aku sudah hapal nama mereka!! (akukan senpai contoh)

oke. tipu. aku hapal nama 3orang je dari 30 orang.


terus fast forward ke cerita lah. karang aku membebel lagi 8jam, terlepas sahur pulak.


masa orang sebelah aku kenalkan diri sendiri, dia ditanya pasal status.


status?

status apa?


huh!. aku dah pikir pikir dah.


kalau mereka tanya status aku, aku nak jawab :


status busy. (<------ status ym)






p/s: tapi diorang tanya umor pulakkkk! haihhh. tak tahu ke, pantang nombor satu dekat wanita wanita moden lagi berkerjaya adelah tanya umor.
p/ps: bila ecah baca post ni dia kata, " patutlah tengok sarah diam je time anuar cakap.ini rupanya dia pikir"

Saturday, 22 August 2009

jualan murah

tengok dashboard.

mejoriti blogger posting pasal ramadan. puasa.

ada pasal nostalgia ramadan.

ada yang konon konon nak jadi calon pemegang mohor besar raja raja dengan berlatih mengumumkan puasa, anak bulan dah mai.

ada yang bagi tazkirah pasal ramadan.

takpa. takpa. sumanya berniat baik kan. untuk saling mengingatkan.

kalau saya pulak, asal puasa messsssstiiiiiiii nak ingat makanan. haihhh! makruh ni! makruh!


ingat kat bazar le.


banyaknya makanan. macam masuk planet baru nama planet foodcourt.

malaysia kan banyak makanannnn! (heh, macam negara lain tak banyak je makanan kan)

banyak tu bagus. tapi, kenapalah takda sale, atau jualan runtuh untuk bazar ramadan.




macam kat midV, asal student dapat ptptn je, dia pun mulalah buat sale UP TO 80%.

haihhh...

takpun. jualan penghabisan stok.




kan seronok....!!!


tengok posters tulis :

nasi ayam. harga asal : RM4.00. diskaun 70% jadi RM 1.20 je.

sate secucuk rm0.60. diskaun 60% jadi rm0.24.

jualan penghabisan stok. beli kuih 5 biji dapat free 5biji!!!!

takpun.

beli set combo! beli ayam percik 2 dapat free nasi bungkus lapan!!!


ha? ha? haaaaa.....???


menganga lah kami yang puasa ramadan dengan penuh istiqamah ni. terus serbu serbu.


tapi. sila jangan berangan.



p/s: ktho ada buat bazar lagi tahun ni. datanglah kalau rasa nak tengok masakan import khas dari borneo. (oke, tipu. mana ada import makanan jauh jauh.)

Thursday, 20 August 2009

jangan hina megi kari.

suka megi kari.

suka megi laksa.

suka megi yang biasa biasa je yang orang orang kalau tengok mesti kata.

"hak elah. megi ni yang kau beli? baik takyah beli."


huh.

kamu xtahu.

megi ni lah best!

murah.

perasa yang tak komplikated. simple.


yang paling penting. senang.


tak perlu nak bukak perencah dua tiga kali macam megi megi yang lain.


macam megi goreng. ada minyak la. kicap la. bumbu la.


ni satu je.


sebab aku malas nak buat megi yang guna banyak ATP untuk sediakan. membazir bukan?

Wednesday, 19 August 2009

dah sedar sekarang

kami cakap pasal dia jadi ketua pengarah. lepas tu, dia mula berangan.

hee..best juga jadi pengarah kan. sarah, pegi meeting, sarah pegi belikan ak air teh o ais. sarah, buatkan ak nasilemak. sarah, sarah..

bodoh gila. baru aku sedar kenapa orang lantik aku jadi s/u banyak banyak. aku tak reti kata taknak.
status-status ym :

penat mengikut telunjuk bila akal sudah mampu berfikir waras.

hingar dunia menjadi sepi waktu minda bertukar pegun.kaku.


*tiada unsur gurauan di situ.

Monday, 17 August 2009

garam gudang.

Kenduri tunang.

Mak cakap kalau pergi kenduri tunang lah kena bawa hadiah untuk orang yang bertunang tu.

Kuna pelik. Dia kata, bukan masa kahwin ke baru bagi hadiah kahwin?

Tapi, mak cakap tunang pun sama sebab masa tu la orang bawa juga hantaran untuk tukar tukar, jadi masa tu juga kita bawak hadiah sekali.

Iyeeeeee keeeeeee....?????

Tapi mak betul kot sebab mak dah bertunang dengan dah kahwin.

Kalau nak ikut jumlah garam yang mak makan pun, mungkin dah boleh buka kilang garam kalau dikumpul.

Ehh, tapi, kilang garam..? masa kecik kecik tengok dalam tivi majalah tiga tu, garam dia ambil dekat pantai Thailand. Mana ada kilang.

Ke kilang membungkus garam kot. Apa apa jelah. Yang penting bukan gudang garam.




nampak tu garam tepi pantai tu. haaa...dah kata dah. dah kata. tak caya!

Sunday, 16 August 2009

pesanan daripada hati.semoga tembus ke hati.

Syafiqa sent you a message.

Subject: sara..

"harini task 2..group aku kalah sara..aku rasa mcmnk nanges sgt skunk!!!!!..group aku kna g elimination...please...vote aku ea....kem salam kat suma...really sad =)"

16 ogos 2009. 9.23pm.


pika. saba pika. jgn down sgt. ni skrg ko punya impian. ko skrg kne belajar berdiri atas kaki sendiri. ko kena kuat. org tu ada ckp ko peserta plg unik dkt my gopeng resort tu sbb ko x putus asa, kan pika? so be that girl pika! that girl yg berjaya tarik perhatian judge dekat sana! jgn giv up even tali tu distract ko. jgn ragu ragu dgn diri ko sbb ko tak tahu apa yg ko mampu buat dan tak mampu buat sampailah ko had a taste of it. sampai ko rasa sendiri. KUAT pika! kitorg tahu, ko boleh! cuma perlu semangat yg kental je pika!! banzaiiii!!!!! kitorg vote ko punya. jgn risau ehhh..??

ko usaha. kitorg doa. kita sama sama tawakal. oke?

16 ogos 2009.10.58pm.


dia sekarang lemah semangat. sebab dia adalah seorang yang bernama rakan. she need strength.

pika. listen carefully.


pika amik kursus mikrob kan? pika surely really into these kind of microb growth more than me, myself. u knew. what u have to do now is, APPLIED ur knowledge.

aplikasi.

benda baru bila kita cuba buat, kita ada fasa fasa tertentu. proses pembelajaran. macam bacterial growth chart yang kita belajar kat dalam kelas. ada lag phase, log phase, stationary phase dan death phase.

sekarang pika dalam lag phase. pika tengah cuba adapt dengan environment. mcm bacteria growth, masa fasa ni, dia boleh divide kan? tapi pembahagian dia slow sebab dia nak kena suaikan diri dulu dengan keadaan dan growth condition. sebab keadaan yang slow nilah, semangat pika senang lari. rasa macam, "alahai...kenapalah pika cari masalah ni dari mula." mesti dah mula was-was dengan pendirian dan keputusan sendiri.



tapi, kenapa perlu persoalkan benda yang dah terjadi ye? tak perlu. all u hav to do is, grit your teeth and keep going.



err. sekarang nak kena terangkan ke log phase, stationary phase suma? xkot... pika dah paham kan??? ( sebab malas menaip ohhhh..heh)



kuatkan semangat.kalau nanti masa elimination neves sangat, cikgu penah cakap, selawat 3kali dengan baca surah 3qul. insyaAllah kurang neves tension.


p/s: esok event dekat pesta konvo. rugi pika tak dapat tengok kitorg!

Saturday, 15 August 2009

tiada rahsia? ke?

Sila ceritakan 15 perkara yang orang x tau pasal awk dari awak kecik2 dulu sampai sekarang.Seterusnya, sila tag 5 org rakan awak pula.Terima kasih.


benda pasal orang tak tahu..? ohhhh, ala-ala cerita TIADA RAHSIA macam siti nurhaliza masa dia nak kahwin dulu lah ye? ye? masalahnya sekarang, errr...saya sudah cerita semua benda kot dekat SEMUA orang. saya seperti buku terbukak(open-book).


1 . antara tivi, internet dengan radio. saya akan pilih radio! tak percaya? kenapa tak? saya suka dengar (ohhh tapi cakap pun saya suka).

2. saya sangat suka sabjek sejarah. saya boleh baca buku teks sejarah macam baca komik dragon ball. sambil baring dan makan jajan. bila baca sejarah, cerita di sebalik semua semua yang berlaku, kita rasa mcm, ohhhhhh, thats how things happened. then, kita akan lebih hargai semua benda, perkara dan orang. macam tulah kita belajar tentang kehidupan kan? *those who forget the past, are condemned to repeat it - amik dari buku teks sejarah*

3. orang cakap saya cakap telefon kuat. macam org boleh dgr apa saya cakap. macam excited kot. alasan saya? saya tak suka bila orang kurang dengar, suruh saya ulang lagi cakap! haihhhh. pantang nih pantang! paham paham lah telepon kan? mesti line tak clear le, bising la. ape la. lagi satu, sbb saya pun kurang dgr orang sana cakap.(saya ada masalah pendengaran)

4 . idola saya? zaraki kenpachi dalam bleach. heh! walaupun dia adalah si psiko yang asik bergaduh, tapi, dia buat benda ikut logik. kalau dia tengok orang tu tak setanding dengan dia, buat apa dia buang masa, tenaga dia main-main.dia bukan nak hina orang SANGAT tapi, agak pandang rendah lah jugak. macam save the best for last. tapi, bila dia dah jumpa seseorang yang equal, dia layan baik je. macam kurasaki ichigo. dia ngekor je macam orang kurang kasih sayang.tiap kali ichigo berlawan, dia pun, seboooooooook lah nak join.

5. masa mula mula buat blog ni. fain yang suruh. masa tu, saya tak tahu pun blog ni apa sebenarnya. maklumlah, orang rabun IT. lepas masuk sini, baru la setat terjah terjah belog sana sini, dan paham, belog dan aplikasinya. haha!

6. jangan suruh saya senyum boleh tak? tak reti. kalau suruh gelak, boleh!sebab tu orang kata saya ni sombong! ayah pun penah ckp, apesal anak ayah ni sombong sangat. senyumlaaaaaahhhhh!

7 . masa kecik, penah kena jahit kat kening (sekarang kening saya sebelah macam kena cut sikit) mungkin ramai xperasan, yelah! sapa tenung kening orang ye tak? ye tak? jatuh longkang masa umo 8tahun kot. tulah seronot sangat main pusing pusing!

8. kan masa tadika cekgu mesti kalau budak budak buat apa apa dia puji kan? ada satu masa tu, saya punya lukisan cekgu kata cantik. saya macam," duhhh cikgu! even saya yang kecik kenonet ni pun sedar buruk nak mati. guna kaler pensil yang tumpul sebab nak asah tak reti" masa tu saya malas nak buat, saya conteng conteng je.tapi, saya cakap dalm hati jelah! takkan la nak cakap dekat muka cikgu macam tu, nanti orang kata mak tak ajar pulak.

9. lagi cerita masa kecik. masa tadika kan ade amik gambar mcm pakai jubah grad tu kan? yang cikgu cikgu beria suruh semua orang ceria ceria tp muka saya nampak moody sangat kot time tu.. cikgu kata."tak seronok ke dah habis belajar? dah amik scroll?" saya dalam hati, " kamonlah cikgu, baru abih tadika kot. habis belajar? sekolah rendah, menengah, kolej. panjang lagi tuuu"

10 . kenapa saya guna ber-post-mortem bersama? sebab kawan saya ajar, perkataan sopan dan kurang menyentuh sensitiviti bagi mengumpat adalah : post mortem.

11 . seorang yang blur/pending/loading kadang kadang. err...ke selalu? sorilah kalau orang cakap dengan saya, saya tak respon ke apa. kadang2 otak proses lambat. bila saya nak jawab, sekali orang tu dah belah, atau dapat jawapan dari orang lain.

12. cuma menggunakan perkataan aku pada orang orang tertentu. saya takdelah senantiasa cakap guna saya. dalam blog je sebenarnya. sebab masih di bawah pengaruh alkohol. eh bukan! bukan! di bawah pengaruh opah yang cakap, aku tu bukan perkataan yang baik untuk sentiasa guna. kadang kadang takpe.

13 . sangat teringin nak jadi cikgu. tapi.......

14. first time pakai lens, menyumpah seranah orang yang menemui penciptaan lens.

15 . dulu, susah gila nak buat hati ni sayu, cair dan lain lain. dulu, masa buat mcm muhasabah diri, yang dengar kaset marobbuka tu. apa apa jelah aktiviti yang patut ingat mati, ingat mak ayah, orang selalu menangis, saya tak boleh. kawan kawan semua sampai teresak-esak, saya masih takdak perasaan. mungkin sebab saya blur kot.pending. berada di luar kawasan. sampai sorang kawan saya tanya," sarah, dalam kau ni, ada hati tak?" pergh! makan dalam.


ok, saya nak sangat tau lebih lagi psl korg sbbtu saya nak kamu buat bnde ni:

1) Iylia ayuni
2) z apek
3) Jiha kosmet
4) jeb
5) hani

* tiada paksaan dalam buat tagged ni. cuma main main.(saya lupa dah nak buat tagged dulu dulu)

Friday, 14 August 2009

gadis melayu tu sapa?


ni duta ktho yang baru ke? ke?



ingat tak kadang kadang saya ada sebut nama kawan kawan saya?

ada haze, ada as, ada ecah, teha, che pah, pika, dab sebagainya. (penat kott nak sebut sorang sorang)


salah sorang dari mereka ni, tegar tegarnya dia meninggalkan saya. err. tinggalkan kami sebenarnya.

dia tak bagi warning awal awal. tapi takpe, its for a good cause.

SHE'S NOW ONE OF THE CONTESTANT IN GADIS MELAYU!!!! yeyyyyyy!!!
-------> nak peromot!


kami konon konon nak bukak kelab peminat. haha. mungkin tak jadi. takda dana. sapa nak jadi sugar daddy? atau sugar mummy pun bolehhhh!


saya boleh tolong apa lagi

kalau bukan peromot? haihhhh.. ni kena mintak gaji kottt!


tengok la dia. khamis. pukul 930malam. dekat tv9 dekat di hati ku( mungkin kena mintak komisen dari tv9 jugak kottt)


kami sama sama 1st yer kat ktho, ukm. sama sama pegi kelas kimia, lepas tu tidor secara berjemaah.


sama sama bersahur ramadan lepas pukul 3 pagi, lepas tu tidur himpit himpt 2katil 5orang ( muat owhhh, ajaib betul). saya punya bilik belok lain, takut nak balik bilik sendiri pukul 4 pagi, so, setinggan jelah!

sama sama buat aksi fear factor. sama sama berhimpit dalam ktm dan lrt dengan tekad dan azam nak pegi times sq.


sama sama pegi jelajah banyak banyak emporium sebab nak cari baju untuk dinner MAP KTHO.


sama sama cari nasik malam malam buta sebab mengikut nafsu perut.


sama sama tak tidor malam gara gara tutorial prof wan yaacob. bahagi bahagi soalan tutor, lepas tu biasanya saya dapat soalan yang susah susah.


sama sama tukar tukar lagu untuk halwa telinga masing masing. pika suka lagu suara budak budak. saya suka lagu boleh goyang goyang kepala. lepas tu, saling exchange.

banyak lah ektiviti kami buat sama sama. nak tulis karang, orang kata poyo pulak. macam dia sorang je reti buat ektiviti.

dia pun silent reader blog saya jugak!!!


tapi sekarang. dia dah tinggalkan kami. saya harap, dekat suite rumah mereka gadis-gadis melayu tu, dia boleh surf internet! sebab saya mahu dia terus baca blog ni.

sebab saya mahu dia terus up-to-date dengan kami di sini.

sebab saya mahu dia tahu, kami sentiasa ada di sini. mendoakan dia walaupun dia tak tahu itu.

sebab saya mahu dia terus kuat. walaupun dia memang seorang yang kuat dan perkasa(dari segi hati ya), teruskan kuat.

go chase ur dream pika! because the sky is the limit!


ramadhan yang bakal tiba ni asik buat saya sayu je. haihhhh! pika! jangan nangis dalam tivi ya? buat malu ja!


ehh, lupa nak bagitahu, her name is siti nur syafiqa amirol melvin.






p/s: sarah appreciates ur votes for her friend.
p/p/s: pika, terus usaha slim! jgn lupa senam senam jogging jogging mcm selalu. kamera makes u look chubbier. not nice.not nice.

Wednesday, 12 August 2009

untuk kamu simpan dalam hati.

untuk pengetahuan am.

"kamu tak perlu jadi jejaka idaman melaya, kelakar, gentleman, macho, gagah, dan lain lain untuk buat perempuan kamu cair seperti cokelat. cukup dengan menjadi seseorang yang disenangi dengan menjadi KAMU! (bukan KAMI ya)"


p/s: melainkan kamu punyai personaliti seperti mr.bean(tak mahu elaborate), sila hipokrit sikit sikit ya!

Tuesday, 11 August 2009

kucing dan rumah

dah lama juga tak lepak lepak sambil bercerita sama opah.

last holiday, i've got a chance to do it again. and again. '

nak dijadikan cerita, rumah saya menjadi rumah tumpangan untuk kucing kucing tidak berumah.

keutamaan diberi kepada kucing yang nak beranak.

yes, they come and eat and gave birth.then, the kittens start running the house.




hell yeah they go running all over the place.


tapi saya baru tahu satu perkara.

kenapa kucing jantan suka makan anak anak kucing.terutamanya anak kucing jantan.

opah saya cakap, kucing jantan besar hanya akan makan anak kucing jantan yang dia nampak akan bawak tuah.

mungkin anak kucing jantan yang dimakan suma ada semacam some sort of aura.

as if, bila dia besar, dia mungkin akan 'mengalahkan' kucing jantan sedia ada nanti.

so, secara teorinya, kucing jantan besar makan anak kucing jantan supaya anak kucing tu takkan membesar sebagai kucing jantan yang gagah dan take over the throne.


saya baru tahu benda ni.


one thing i'm not sure, kucing pun boleh ada macam six sense untuk kesan aura aura ni ke macam satu detector...??


uhuh.


nak tahu kebenarannya? kena tanya beastmaster la kott.


lepas tu bila cerita dekat nani. dia tak percaya. haihh! marah ni. marah! dah bagitahu tak percaya.

'go ask opah la if u din believe me.'

when she went to opah, opah sengih sengih ja.

apa maknanya tu?

p/s: gambar tu bukan kucing saya ye. harap maklum.

Monday, 10 August 2009

makanan melesia?





Dah paham dah.

Kenapa orang suka makan sambal yang ada buah tu.

Macang ke bacang?kuinin? pelam?

Adeh. Tak kesah lah yang mana satu pun.

Yang penting maksud dia sampai.

Sambal yang ada buah kaler kuning tu.

Walaupun Cuma.

Nasi.sayur.ikan goreng.

Tapi boleh buat orang tambah nasik ohhh..

Sedap.tapi.pedas.

Gila pedas. Berasap.terasa kepul kepul kat ubun ubun kepala.macam cerita terminator tu bila arnold susah-nak-eja tu lepas lawan dengan watak jahat.

Bila pedas, kita punya lidah, deria rasa kan macam dah terganggu sikit kan. Sebab pedas sangat.

Jadi, bahagian mana yang rasa sedap nya???

Bila pedas kita teguk air kan.

Walaupun Cuma air putih sejuk.

Bila air fresh dari peti ais tu kena lidah yang panas kepedasan tu.



Perghh…!



Masakan .rumah.memang.tiada.tandingan.



p/s: Sebab kat kolej takde jual sambal buah.

Sunday, 9 August 2009

glucogenic vs photogenic

'glucogenic. sapa tahu glucogenic tu apa?'


sunyi sesunyinya.


bukan taknak jawab, cuma dah semula jadi, malas. malas mahu fikir. malas mahu mencuba. malas menjawab.


alah, susah apa. jap lagi pensyarah tu jawab balik kan? dengan mesra, cepat dan betul.


'sapa tahu photogenic tu apa'


ahhh sudahh! dia mahu bab lain pulak.


bunyi soksek soksek dalam kuliah.


amboi, glucogenik diam, photogenic tetibe je ada respon.


'konsep glucogenic dengan photogenic ni sama. dua dua ada genic kan? so, photogenik yang kamu klik sana klik sini utk snap gambar cantik cantik. glucogenik pun mcm lebih kurang. ability to produce glucose.'


ohhh! baru saya tahu!


photogenic tu adelah ability to produce good picture?


selama ni ingat photogenic tu, orang tu ambik gambar sentiasa nampak cun dalam gambar.

tak sama ke?

entry panjang membebel bebel

sekarang pengakuan jujur.

saya dulu mana suka keluarga saya. sayang? jauh sekali. seorang pun tak.


pada saya, apa yang saya rasa.

ayah : sampai hati dia suruh saya masuk asrama masa umur sepuluh tahun. makcik saya pun tegur kenapa nak mudamuda dah jauh dari keluarga. ayah kata, bagi dia belajar. taknak dia main. makcik saya kata, budak lagi, biarlah dia nak main pun. saya kata, pigidah! kalau saya, belajar dengan main? bagi saya tidur dengan makan lagi best. belajar kena guna otak. main kena guna ATP. dua dua penat. (tapi semua ni saya cakap dalam hati lah masa kanak kanak belum mumaiyiz dulu. mati kena rejam kalau berani cakap macam ni)

mak : sampai hati mak beranak adik masa saya masih kecik setahun jagung (beza saya dengan adik cuma setahun 2 bulan). saya kecik tahu tak? tahu tak? saya mahu jadi adik untuk jangka masa yang lama sikit. ini tak, baru berapa bulan, menumpang kasih sayang opah sebab mak mengandung, tak boleh kacau. (sebenarnya, saya tak ingat pun ni semua, ayah dengan opah yang cerita pun, haha! macam le tahu sangat.)

kak : eleh kak pun. ingat dia anak sulung, suka suka hati boleh berlagak diva lah. ha? ha? ayah cakap sikit pun dah menangis. sensitif sangat. ingat dia sorang ja ke ada air mata? orang pun adalah!! ha! tengok! tengok!

kuna : kuna ni anak yang ayah dengan mak paling sayang. dari sudut pandangan saya. sebab dia paling dengar cakap. paling rajin. paling sempoi. semua semua lahhh! tapi sayang. banyak sangat boifren sampai ayah pun pening. haihhh.

adik : adik nilah yang tak reti nak lahir lambat sikit! haih! potong betul. dia ni, suka sangat mengacau daun! apa saya nak, mesti dia yang dapat! hari tu, entah macam mana saya TER-tampar dia masa tengah blackout. serius tak sengaja ohh. saya ingat saya pukul nyamuk. nasib baik dia tak menangis masa tu. saya takut dia repot kat ayah, memang kena tang dah saya. huuuu...

nani : paling bertuah kot. sentiasa jadi tumpuan keluarga. untungnya jadi yang bongsu. paling banyak perhatian. paling banyak mainan. paling banyak tempat untuk mengadu masa susah. kalau dia menangis sebab adik buat dia, saya mesti marah adik (walaupun tahu, nani ni pun sama cari pasal).


tapi sekarang tak.

nak kata keluarga ni yang saya paling sayang? tak jugak. tapi saya syukur sebab saya dilahirkan berkeluarga. ada ayah. ada mak. ada kakak. ada adik.

ayah : saya dapat ayah yang saya jadikan rujukan dalam setiap tindakan.

mak : saya dapat mak yang paling seporting yang saya boleh minta. buat seumur hidup.

kak : saya ada kak yang paling supportive dalam setiap keputusan saya buat. kak yang paling banyak buat pengorbanan untuk keluarga. walaupun dengan taruhan masa depan dia.

kuna : saya ada kuna yang sentiasa membuka mata dan minda saya dalam setiap masalah saya.

adik : saya ada adik yang sentiasa di tepi bila saya seru namanya. err..walaupun saya suka menyampah dekat dia.

nani : saya ada nani yang selalu menggembirakan saya dengan setiap tingkah dan katanya.



bila kita sudah lihat apa yang kita patut lihat, kita akan dapat lihat apa yang selama ni kita tak dapat lihat.

Thursday, 6 August 2009

apa yang kita mahu

masa sekolah.

tengok orang kanan. sony ericson slide. tengok kiri, motorola lipat. kamu pulak. balik rumah hari jumaat. dalam kereta pujuk pujuk ayah. dapat nokia cincai pun cukup lah! senang nak kontek kawan kata. ayah pun percaya je anak dia nak belajar mungkin tak cukup fasiliti. bagi laaaa....tapi dusta semata. kontek kawan apa bila yang nak dimesej ada kat sebelah katil! kat sebelah bilik! konon satu sen JE PER mesej. tapi kamu rasa kalau kamu jerit je, berapa maxis charge? nak tambah nilai, baruuuuuuuu la ingat nak telepon mak ayah kat rumah. alasan kamu, duduk asrama, mana boleh telepon selalu. sibuk belajar kan. belajar cara nak taip sms laju laju. taip lambat malu ohhh!


masa kat metrik.

tengok kawan sebilik ada acer. tengok kawan sekuliah pun lenovo putih! pergh! cun gilalah! nak jugak! nak jugak! pegi la bagitahu ayah! alasan, banyaknya kerja! esaimen bagai! boleh je pinjam kawan, tapi yah, kawan pun nak buat esaimen. takkan hari hari nak pinjam. malulah! padahal buat nya esaimen satu je. lepas tu, satu kumpulan empat orang lagi. dah tiga orang tu ada leptop. kamu pun tiba tiba nak beli jugak! tak perlu ye!


masa dekat ukm.(takde tuding tuding kat sapa sapa)

datang je pc fair! apa lagi. abang man di mana? abang man di sini! haa.... tak main dah leptop ni. dah kuno ohhh!. sekarang sapa takdak lesen tu macam budak sekolah tanpa beg stylo silang silang.( zaman saya beg silang adalah trend hot!)kau takdak lesen. ? pegi amik kat sekolah memandu nilai. kete dengan moto dia letak ringgit melesia 850. muraaaahhh!!! tapi duit loan, tinggal separuh! yuran lagi dah tolak. lepas tu. ramadan datang bulan januari. kena puasa seminggu 4hari. semuanya kerana nak ikut ikut. dah ada lesen? ayah, tak best la asik pinjam keta kawan ja. kelas jauhhhhhhhh...! nak kua sesak dalam ktm!.haihhh! lepas tu, sedekah pada ukm, duit pengangkutan ringgit melesia 200. free! takpelah yah! amal jariah!. oooooo. pandai kata jariah! yang kau bayar, lepas tu tak guna, lepas tu, pegi suruh ayah kau beli kereta, lepas tu mintak duit isi minyak lagi kat ayah tu, apa nama dia?



takpelah! yang penting kita happy!

Sunday, 2 August 2009

when u try so hard.when u give so much.but then, things occured. feel like its all been flush out.for a tiny,stupid reason. and u feel like an idoit.

Tuesday, 28 July 2009

pre-gembira?

pre-gembira.

ya. macam yang kamu tahu.

pre-paid.

pre-test.

pre-school.


dan sebagainya.


dan sekarang kami gembira.sikit.


bila dengar khabar loan akan masuk lusa.


ya. lusa.


YEYYY...

which means weekend tak senanglah!


mahu menghabiskan duit loan.


. . . . . . . . . . . . . . .


ohh, kalau mak dengar ni, mati kena tibai.

Monday, 27 July 2009

mode : malas

what she doesnt know, wont hurt her.

yalah. yalah.

keep her in the dark.

tell her nothing.

biar dia meraba dalam kegelapan.

at the very least.

she cant see what she doesnt want to see.kan?



Sunday, 26 July 2009

tutor-ing

mrs. Lee uses _________ to stir-fry the vegetables.

A) spoon
B)ladle
C)spade
D)spatula


nani tanya saya apa jawapan dia.

saya mengambil masa beberapa minit dan kamus oxford fajar edisi ketiga untuk pastikan saya tak bagi jawapan salah pada nani. ( memandangkan saya adalah guru tutor dia sejak dulu, salah maluu ohhh.....)

tapi nani dia tak perlu kan kamus atau masa yang panjang untuk fikir pun.


nani : spatula kan jawapan dia? aku tengok "spongebob" tu, patrick goreng telur guna spatula.


nani cuma perlukan beberapa saat menonton kartun bobspan-berseluar-petak untuk menjawab soalan model UPSR terbaru.


sekarang sapa kata kartun bobspan-berseluar-petak tak mendidik..???

Monday, 20 July 2009

SMS-ing

8.01 am. dapat mesej dari rakan satu kursus bernama Hanif.

8.03 am. dapat mesej dari rakan satu kursus bernama jiha.

8.04 am. dapat mesej dari teman satu kursus bernama Haze'.

8.04 am. dapat mesej dari teman satu kursus bernama Vella.

semuanya menghantar mesej yang sama. tak edit satu perkataan atau satu titik pun.

"tolong sampaikan berita ni pada orag lain. kelas permodelan grafik dibatalkan petang ni koz dr.riza terlibat dengan raptai permasyuran canselor. tq. "

ohhh... nasib baik kursus saya cuma diambil 18 orang. kalau 180 orang, mungkin inbox saya akan tidak cukup. (talipun saya tak pakai kad memori sebab murah saja)


tapi kan.


kenapalah tak SEMUA pensyarah terlibat dengan raptai atau pemasyuran ni. kan SERONOK!


p/s: pemasyuran? kenapa mesti guna perkataan tu? perlantikan atau pengisytiharan ke tak boleh ke?

Sunday, 19 July 2009

mode : bersajak

pergi.

dengan seluruh nurani dibungkusi amarah pekat.

kerana tali itu.

tali yang tersimpul mati tanpa peleraian.

setiap tingkah menjadi kaku dan plastik keras.

mahu dilebur tapi mustahil.

bila dicuba, usaha seperti terlontar ke tong kitar semula.

jadi mengapa harus kembali berdiri melangkah bila setiap tapak disandung.

kayu, batu dan tanah.

konon menuding arah mahu pandangan salah pada keadaan yang mendesak.

padahal hati sendiri yang dipalit hitam arang.

sudahlah.

jangan cuba memandang enteng pada lumut pada batu itu.

sebab lumut itu yang mengisi perut anak ikan kecil yang baru melihat bumi dan lautan.

tinggalkan semuanya.

tinggalkan debu itu melekat di jerami.

kerana angin bakal menghembus lagi.

matahari akan muncul juga di sebelah timur.

hujan pasti turun bila sarat awan sudah tak tertanggung.

macam sebuah kitaran tanpa henti.

turun dan naik.

permulaan dan pengulangan.

tiada noktah.

Friday, 17 July 2009

letup.letup.




bom.letup sana letup sini.

yang bagusnya, bila isu bom ni dibangkitkan, kita tahu, ada perkembangan lah kot.dalam bab buat bom ni. bagus ke?


tapi, macam kena buat satu akta atau rang undang-undang untuk pengebom-pengebom ni kot.

  • jangan bom hutan. kenapa? sebab nanti hutan akan terbakar. lepas tu, asap kepul kepul ke udara. lepas tu lagi, indeks pencemaran udara meningkat secara derastik. desyummm! naik! sekelip mata. lepas tu, jerebu. lepas tu kena pakai topeng muka pegi mana-mana. bila jadi macam ni, apa istimewanya batman dan bandi AMUK lagi...?? haih..

  • jangan bom tempat awam. tempat orang nak makan. tempat orang nak tunggu bas. tempat orang lalu lalang. sebab kalau bom jugak situ, nanti orang nak makan kat mana? nak tunggu bas kat mana lagi bila tempatnya dah hancur berkecai? nak lalu mana bila yang tinggal cuma padang jarak ja..?

  • sila bom tempat lapang. sepertinya padang rumput yang takda lembu atau kambing terlepas. orang mungkin kata, " alaaa, lembu je kot! mampuih pi laa..". tapi, tak boleh! lembu adelah binatang. sama sama makhluk juga. dia ada hak asasi jugak. jangan menzalimi binatang la kalau boleh. (ohh, macam tak sesuai je saya cakap macam ni. takpelah kita sama sama belajar). lagipun, tempat lapang ni kalau bom, kita boleh lapangkan lagi tanpa perlu upah orang untuk mesin rumput. jadinya, penjimatan berganda dengan hot****.

  • pilihan lain boleh jugak bom carpark atau tempat letak kereta. tapi! tapi! pastikan takde kereta disitu. kesian orang. baru beli myvi bayar pun baru deposit je, tapi kena bom pulak kereta dia. simpati! simpati banyak!meraung orang tu nanti.
  • kalau nak dah gian sangat mahu bom juga. macam ada penyakit, selagi tak bom, rasa macam nak mati, silalah bom negara sendiri oke? jangan bom negara orang. or better yet (ter-speaking pula) bom la diri sendiri pegi tepi sungai je. nanti boleh lah jenazah kau hanyut dek sungai.tak baik menyusahkan orang lain dengan serpihan sel sel kau.susah ahli forensik ja.

  • ....... harap maaf, nak tulis lagi tapi kelihatannya orang dah balik semayang jumaat. perlu pergi sekarang.




Thursday, 16 July 2009

persatuan pemalas sedunia.



Fitri : ap rasanye kalau jadi rajin?

sarah : seronok??

Fitri : bosan

sarah : haha
sarah : betul

Fitri : ye la
Fitri : asyik buat keje je
Fitri : tak ke bosan tuh
Fitri : oleh itu
Fitri : marilah sertai persatuan pemalas sedunia
Fitri : huahahaha

sarah: yayah
sarah: aku mahu jd pengerusi!

Fitri : aku nak jadi ahli je
Fitri : tanak buat keje..sbb aku malas

sarah : pengerusi mestilah yg paling pemalas kan!
sarah: dah nama nya persatuan pemalas

Fitri : tapi kene buat keje

sarah : mane pulak
sarah: suruh anak buah la
sarah: jawatan plg rendah tu, mesti paling-kurang-malas

Fitri : ko suruh pun aku tak buat

sarah: yelah
sarah: dah sama sama malas
sarah: sape yg nak buat?
sarah: adehhhh....

Fitri : takyah ada la

sarah : belum tubuhkan dah nak kena bubar?

Fitri : haha
Fitri : dah keje pemalas

sarah: kalah britney punya marriage


tukar.tukar.belum.





mahu tukar tukar latar blog lagi.


tapi belum jumpa yang sesuai.


tak suka sebenarnya latar yang gelap gelap ni, tapi teha kata amik gelap la baru nampak elegen. kan hitam itu perrilys. gaya.mutu.keunggulan.


tapi saya tak suka gelap. elegen apa kalau dah bunga besar tertempek pada muka tu. kesimpulannya dah jemu dengan latar ni.


proses mencari latar bermula dengan status ym : saya budak malas belajar.


supaya mereka di luar sana tahu saya bukan sedang membuat kerja penting. cuma bermain sahaja setiap masa. * as kalau orang duduk dalam bilik je dia mesti ingat orang belajar untuk dapat 4rata ( 4flat). lepas tu, suruh belanja dia. pelik perangai.



cari lagi cari.



jumpa gambar tengkorak warna merah jambu. mak aiii.... apa kena tengkorak warna macam tu pulak. tengkorak kan patut ikut warna putih susu kan?kan? jadi, sama ada pemilik tu suka minum susu strawberi atau dia mati sebab terlebih dose(overdose) panadol menstrual. *panadol menstrual kaler merah jambu, kepada sesapa yang tak tahu.



cari cari lagi.



jumpa yang warna kuning! hah! memang mahu warna yang terang sikit macam kuning ke, biru ke.tak kesahlah. dari warna gelap kan..?tapi tertulis glamorous princess. ohhh, tidak! nanti orang kata perasan puteri. kalau umur belum mencecah 10tahun boleh la nak guna benda tema puteri puteri ni. dah umur puluh, buat malu ja pakai benda lambang puteri ni.



kena cari lagi.




jumpa lagi satu. err... ada gambar kasut sikit. dah lama mahu tema macam ni jugak. tapi..
sepertinya sesetengah orang akan kata agak seksi dan menambah dosa kering mereka pulak bila baca blog saya. aihhh... tak boleh ni.




terus cari.




jumpa banyak juga yang berkenan di hati. tapi kan, kenapa mesti warna merah jambu sebagai tema warna? banyak yang macam tu. kalau tak pink, hitam. tak hitam, biru tua. takpun putihhh... putih pun macam dah ramai je kawan kawan guna.



susahhhhh nyaaaa....




tunggu lah nanti! bila saya dah pandai buat latar sendiri (yang takkan berlaku dalam masa terdekat sebab kena belajar dulu), saya buat warna warni pelangi! warna terang terang! tanak warna gelap!!



sekarang kita tangguh dulu tukar latar.