RSS

Tuesday, 5 December 2017

Eh nak main peer pressure tak jalan lah dengan sarahnur

Tak nampak macam mana orang boleh sampai konklusi takut lelaki bila tahu status saya.

Just cause i refused to go out lunch together?

Just cause i dont pick up call?

Ini lah orang kita, suka menghakimi. Bila tahu cerita di sebalik tabir, lagi pantas buat spekulasi.

Apa salahnya saya nak enjoy 2 tahun terakhir zaman 20-an ni dengan cara saya?

Mak cakap, itu semua sebab Tuhan belum bukak hati lagi.

Kalau nak jodoh kena doa selalu. Bukan main kata jodoh tak sampai aja.

Ok mak. Esok esok. (Procrastinating at its best)





Saturday, 2 December 2017

yes i am reacting to the video: tell me you love me

If it is love, why does it tears you up? Pulls you down? Breaks you to pieces?

Why does it feels so fucking hard?

It might be something else. A fairy tale that you have been told and re-told until you chant it. Until you believe it. Until nobody doubts it’s existance.

Sunday, 19 November 2017

Mood dengar britney spears

Saya agak ‘lucky.

Bukan sebab selalu jumpa duit tengah jalan.

Bukan sebab selalu dapat cabutan bertuah. Tak penah kot.

Bukan sebab tak ditimpa malang.

Saya selalu anggap tuah itu doa orang orang sekeliling. Setiap kali nama saya disebut. Sarah.

Bila muhasabah diri, saya ada banyak untuk bersyukur dkt Allah.

Walau bila dilanda ujian, saya dapat harungi dengan mudah dan tabah. InsyaAllah. Alhamdulillah.

Saya hilang separuh jiwa saya (figuratively speaking), tapi saya dapat 2 family baru. Family yang saya tak sedar ada sebelah saya tapi hibernate. Bukan family besar, tapi family yang saya boleh pergi terjah, bila tak balik ipoh. Bila bila masa. Syukur alhamdulillah.

Ini pun saya rasa hikmah jugak. Kalau tak sebab ‘tragedi’ tu, mungkin diorang anggap saya dah ‘settled’ dan kurang pamer keprihatinan.

Hampir genap setahun. Jujur hati rasa kering lagi.

Bila kawan baru tanya pasal kawin/boyfriend, (sebab apparently 28 is still young?) saya belum sedia untuk kongsi kisah saya yang agak berat untuk topik berkenalan di tempat baru. Tapi rupanya ada seorang yang berkongsi nasib serupa.

Saya cerita status sebenar. Untuk justify kenapa at 28, saya dah rasa tua. Cukup. Itu aja.

Tak tahu kenapa beberapa minggu ni saya mimpi benda yang dah lepas tapi maybe in alternate universe yang benda jadi lebih baik daripada realiti. Lepas tu saya terjaga sebab alarm bunyi.

That is always the problem, isnt it? That important moment when we were snapped out of it. When reality kicks in.

Live your life, Sarah. That’s all you have to do.

Friday, 10 November 2017

Balik kampung tengok drama

Asal balik ipoh je, mesti tengok drama.

Filipina ke. La usurpadora ke. Dia dan cinta ke apa jadah.


Semuanya cerita cinta.

Bukan nak anti-cerita-cinta. Cuma, semuanya sama aja.

Sapa yang taknak bahagia.

Tipu la kalau cakap taknak. Yang biasa tengok orang yang ok ok je tanpa cinta tu, sebab dia dah terima hakikat.

It takes 2 to tango. Lain la kalau joget lambak,

Jadah apa pulak joget lambak berdua.

Kalau saya boleh tabur benih benih kebahagiaan macam fairy tu, dah lama dah terjun tiruk dalam tu.

Apapun, kita kena sedar diri.

Ukur baju dekat badan sendiri.

Jangan sampai pipi tersorong, dapat?

Sunday, 29 October 2017

Platonic love

This term is widely used tetapi dengan pemahaman yang sikit terpesong.

Although it does describe love without desire or physical attraction, it was initially referring to same sex relationship.

Macam bromance.

Contoh ayat : Sherlock’s love towards his roommate, Watson is totally platonic.

Term ni keluar masa zaman Plato, Socrates.

Agaknya masa zaman tu memang perlu la kot. Nak bezakan type of love. Walaupun sesama jenis. *shrug*

Saturday, 28 October 2017

Holloween Costume party di pejabat

Untuk menerangkan kenapa kami anak Malaysia tiba tiba menganjurkan keraian holloween sedangkan kita malaysian tak mengamalkan kepercayaan/amalan ni. Saya kena go all the way to the beginning. 

Politik dan drama pejabat memang ada dekat semua tempat. Cuma besar atau tak aja isunya.

Di tempat saya agak ‘memberangsangkan’ jugak lah.

Dan saya terpalit sama atas sebab professionalism yang ditafsirkan oleh individu-individu dengan cara tersendiri.

Tapi saya ok. Sebab saya rasa hak saya sebagai pekerja untuk bersikap professional. 

Setengah tempat kena rasuah. Setengah tempat kena ‘harassment’. Setengah tempat kena buli.

Tempat saya cuma lack of professionalism and good working etiquette. And manners. Dalam bahasa pasar, habit kiss ass.

And ada beberapa initiative yang diusahakan oleh beberapa kumpulan staff to improve these situation.

Saya pulak mengepalai kumpulan yang bertanggungjawab untuk improve our working process. Specifically, ours.

And another one is improving our relationship with others, in the same team.

Sekerap mungkin, kumpulan ini akan cari acara yang boleh dibuat dengan bajet seciput boleh. Kita dah start sejak ogos-merdeka, september-1 malaysia, oktober-deepavali.

Kebetulan oktober jugak ada holloween yang jugak disambut di headquarter kami di San Diego. 
Majoriti kami adalah non-malay, mereka jugak mahu menurut serta dalam Holloween-Theme parti.

Nak dijadikan cerita lah kan. Sorang ni amik karakter Wednesday Addams.

Dia pergi sana sini dengan senyap dan cuma berdiri je sampai orang perasan dan cringe at her sight. 

Dia berdiri sebelah team lead saya tapi beliau tak perasan sebab pakai tengah shopping online sambil dengar lagu pakai headfon. (See what i am dealing with on daily basis?!)

Tiba tiba dia toleh dan nampak si Wednesday Addams jadian ni, terus menjerit macam horror movie!

Sumpah scary. Sumpah jeritan dia sebijik macam dalam movie. Sumpah kitorg semua yang dengar pun betul betul ingat dia nampak hantu ke apa jadah.

Semua hampir kena minor heart attack. 

Betul betul dapat feel day of the dead?

Saturday, 21 October 2017

Lemon to lemonade

Saya rasa saya adelah orang yang paling kerap tukar kerja dalam kalangan kawan dan taulan.

2011, penghujung 2012, awal 2015, dan hujung 2017.
4 kerja dalam masa 7 tahun.

Bukan memilih sangat.
Kerja pertama tukar sebab syif malam. Nak tukar jadi siang.
Kerja kedua sebab peribadi. Jiwa kacau. Nak sangat balik kerja dekat kampung konon.
Kerja ketiga ni? Walaupun hampir cecah 3 tahun bertahan. Tapi beralih jugak bila dapat tawaran kerja baru. Sebab paling cliche. Demi kestabilan masa depan.
Harap harap kerja keempat ni tahan la at least 5 tahun ke atas la.

Tadi baru lepas baca iium confession.

Macam krik krik kejap.

Saya fikir saya dah lepas fasa fasa genting kot. Tapi masih ada rasa ketakpastian masa depan.

Tapi takpe sebab sekarang, dah ada hala tuju. At least at the moment.
Urusan rumah hampir selesai, tinggal nak buat payment sahaja.
Urusan lain lain tu tak mampu nak fikir buat masa ni. Pelan pelan kayuh la. Penat. Setahun ni banyak gilalah urusan rasmi.

Khamis haritu sorang kawan lama yang tak contact sejak tahun lepas, tiba tiba mesej balik.
Bila tanya apasal. Dapat reply : dah taknak kawan aku ke.

Saya cuma mampu ignore saja soalan tu.
Sebab dalam hati ni nak cakap bnda yang boleh rosakkan friendship hampir 10 tahun dalam sekelip mata.

Tapi tak adil kalau saya letakkan dia dalam kedudukan tu. Bukan salah dia.

Kemudian saya update semua perkembangan saya dalam masa setahun. Catching up.

Setel. Orang dah tanya, kita jawab jela. Buatnya orang dah taknak amik tahu. Jangan merungut pulak nanti.

Kan.