RSS

Saturday, 20 May 2017

Feeling sentimental

It is interesting how people keep telling me, it was not my fault. I need not to blame myself for the things that happened. Funny, cause I never did.

I believe I did my best.

I believe that eventhough I could redo this all again, I would still choose the same thing.

I believe that this is what was written for me.

I believe that I was and am a very strong-will person who do things after thinking about the consequences rationally.

But I also believe that not one person in this life of mine, would sacrifice their needs againts mine.

Kita semua manusia tamak. Mahukan so-called happiness untuk diri sendiri dan keluarga.

How can I blame anyone for that?

Sebab saya pun.

And then, a very close friend of mine asked me, how did I do it?

I was caught offguard and unsure of how should I respond. Should I be honest? Should I be vague?

Knowing this friend for 10 years or so, that warrants a careful answer. I asked her the reason for the question.

Just to be clear, I might have made it looks easy, but it was far from easy.

It was heart-breaking and over-whelming. I cried a lot more than when my father passed away. And I loved my father so much. But marriage for me is sacret. 2 hearts and souls that were supposed to be bonded by invisible chains of compassion and understanding and mutual agreements. But then it was obviously not. At least not in my case.

Whatever happens, I will not want any of my family or friends to go through what I have been going through.

This is something I will always pray for. InsyaAllah.

Saturday, 8 April 2017

Why what happened?

What happened was i fell for real life gaston. Again.

Wednesday, 1 February 2017

happy is when i see your face changes color. bam! what?!

Thursday, 19 January 2017

Terapi penulisan

Saat terdengar khabar tu melalui telipon, perkataan pertama saya, Alhamdulillah.

Mungkin berkat doa orang teraniaya, Allah makbulkan doa saya supaya dimudahkan urusan.

Mudah sangat sangat. Sekejap aja.

Mungkin jugak berkat doa nama yang disebut sebut setiap kali. kesenangan. sarah.

Lepas beberapa jam, baru emosi semua datang.


Marah. Kecewa. Sedih. Tapi. dalam banyak banyak tu, perasaan menyesal tak ada. langsung.

Bak kata seorang kawan yang selalu jadi kaunselor saya, saya tak menyesal saya tak buat salah. Cuma pesalah aja yang menyesal dengan apa yang dia dah buat.


Allah tahu apa yang saya buat. Allah tahu apa yang diorang buat. Allah tahu apa yang dia tak buat.


Tanggungjawab. Hak.


Para lelaki. sebelum kawin, tolong lah. khatam dulu ilmu ni.


Fikir balik apa tujuan kawin.


Bukan setakat susah senang bersama.


Nafkah ada 5 yang wajib.

Makan dua kali kenyang sehari semalam.
Sepersalinan menutup aurat.
Tempat tinggal yang isteri redhai.
Ubat ubatan sekiranya sakit.
Barang keperluan untuk kebersihan diri. Macam sabun. atau pun mekap kalau isteri buat untuk suami.


Itu nafkah fizikal aja. Yang selain itu?


Mengembirakan hati isteri pun nafkah jugak, bang.


Kalau rasa nak suruh isteri layan kau umpama raja, jangan mintak isteri kerja untuk tanggung sama bil api air, boleh?



Kalau nak isteri respek kau, kau respek perasaan dia,boleh?


Kalau nak isteri bermanis muka setiap masa, jangan naikkan darah isteri dengan ayat sindiran kau, boleh?


Yang ini paling simple.


Kalau nak beristeri, jadi lelaki sikit, boleh?


Bukan duduk bawah ketiak bapak mintak handphone Samsung terbaru.

Bukan kipas bontot mak, mintak pinjam kereta sebab jimat minyak kereta sendiri.

Bukan catat segala arahan kakak, sedangkan kehendak isteri tak diendah.

Bukan ignore isteri berhari hari, setiap kali bergaduh.


Fikir balik.


Dia takkan balas. Sebab dia nak belajar terima ketentuan. Allah pinjamkan kau kejap aja dekat dia.


Tapi Allah akan. Kun fayakun.



Ini aja luahan yang saya mampu. semua yang terpendam takdapat dilontarkan kepada orang yang sepatutnya. Tapi saya tak boleh terus pendam. takut gila pulak nanti. hahaha.

Monday, 16 January 2017

Saya bukan jenis orang yang menyesal. Dalam apa juga yabg saya buat. Sebab confidence level tinggi? aha. Biasa biasa aja.


Cuma mungkin sebab pakcik nasir selalu percaya saya dalam membuat keputusan sendiri. Kalau beliau tidak setuju dengan saya, beliau akan tanya saya, apa yang saya nak. dan kenapa.

Beliau bukan seorang ayah yang diktator. Beliau seorang ayah yang susah nak di-handle. (haha). Semua benda pun di-maharaja lawak-kan.

Beliau ada kurang. tapi saya sebagai seorang anak, saya selalu buang jauh jauh apa yang saya nampak atau dengar.


Sebab saya tahu, beliau berusaha yang terbaik.


Sebab tu, saya menjadi seorang yang sangat berdikari. sejak kecik, saya selalu mahu beliau bangga dengan saya.


Saya tak menyesal. Dengan semua yang saya buat. Lagipun, apapun, bagaimanapun, benda dah jadi. Menyesal pun tak boleh rewind balik kot kan.


Tapi, ada satu masa Disember 2016, di depan yang arif, saya terdetik di kepala, how did i get here?


Tapi tak ada air mata. Cuma terpikir aja.


Mat saleh kata, cause i love more.

i will always be the one who loves more. who put efforts more.



that way, when its over, there will be no regret.


Allah turunkan ujian untuk Dia hapuskan dosa kita yang lepas lepas. Belajarlah redha, Sarah Nur.

Saturday, 27 August 2016

sad. all love.

right this second. what i feel about married life is, my happiness depends on others. s plural. why?

it was supposed to be mine. his.


i dont need more than these x and y to be added to this equation.

leave.

Sunday, 21 February 2016

mixed feeling

Saya macam tak ingat berapa kali, tapi saya selalu cakap dengan diri sendiri dan kawan-kawan, saya jenis orang yang berpijak di bumi nyata. Dalam bahasa pasarnya, jenis sedar diri. Peace yo.


Jujur cakap, persiapan ni, tak adalah stress sangat macam yang digambarkan oleh filem-filem barat atau orang-orang yang berpengalaman sebelumnya. Ok, biar saya re-phrase. Maybe tidak se-stress orang-orang sebelum yang mahukan perfection. Di hari dirinya sebagai raja/ratu sehari.


Ini mungkin sedikit masuk bakul, tapi, sumpah, saya tak mengharapkan ianya perfect. Maksud saya, kamon, saya berwalikan pakcik tiri yang cuma saya nampak mukanya pertama kali pada hari pengkebumian ayah saya 10 tahun dulu. What do you expect? How can I ever change that into perfect anyway?



So, I stopped hoping. I stopped overthinking. But I didnt stop the process obviously.


But I was as calm as a bride can ever be.


Until I was asked by people all around me.


I couldnt get the place I wanted. heh. its fine. *waving hand lazily.

I couldnt get the dress I wanted. heh. its fine. *waving hand lazily.

I couldnt get the color I wanted. heh. its fine. *waving hand lazily.

I couldnt get the doorgift I wanted. heh. its fine. *waving hand lazily.

I couldnt get the dais I wanted. heh. its fine. *waving hand lazily.



Luckily I designed my invitation myself.



Bohong la cakap kalau tak kesah pasal semua ni. Saya perempuan kot. Tapi saya dah mula kurang kesah, sedikit demi sedikit.



Saya bukan anak doktor atau majistreet. Saya bukan model atau at least, hijabista. Saya bukan sapa sapa pun.



But if undivided love is all you want, that, I can do. I can be better, together.


Still, a girl is a girl, always. Hidden somewhere inside this twisted mind.


Kami selalu mahu rasa dimanja dan dibelai. Walau se-tough mana pun kami.


Promise me this.