RSS

Friday, 23 June 2017

When u woke up early because of the dreams

Does it mean anything? Deepest desire? Give me strengh, Allah. I believe You Are the Most Merciful.


Dulu masa saya kecik, saya ingat bila saya dah besar, saya akan jadi lebih happy. Buat keputusan sendiri. Having options and enjoying all the decision making. But I did not.

Dulu masa saya bujang, saya ingat bila saya dah kawin, saya akan jadi lebih content. Ada partner in crime. Making and baking for two. Building family and life together at the same time. But I did not.

Sekarang saya dah bujang balik pun. Saya ingat saya akan jadi lebih bebas. Dalam hidup. Tapi dari segi apa?

There is something missing here. Will I forever be discontent? This void feeling, this hole inside thing... What is that X?

Saya cuba sesungguh hati untuk jadi insan yang bersyukur, tapi kenapa macam masih kurang sesuatu?

Saya doa pada Allah tunjukkan. Buka hati saya untuk nampak apa yang saya masih buta.

Apa tu? Moga moga saya dapat temui X tu sebelum terlambat. amin ya rabbal alamin.




Saturday, 3 June 2017

Pengalaman horror

Kepada yang ikhlas bertanya, how are you, are you ok.

Biar saya gambarkan dengan perincian.

Erm. Perlambangan dengan hati atau jantung adalah tak relevan sebab mana pernah manusia hand over hati secara literal kepada manusia lain. Kecuali penyucian hati Muhammad oleh malaikat. Itu lain. LAIN. Titik.


Ok, mungkin lebih mudah menggunakan contoh tangan. Senang dan simple.

Sapa yang tak pernah menghulurkan tangan. Hatta sekadar bersalaman dengan orang tua, atau lain lain sebab.

Bayangkan sekarang anda menghulurkan tangan kepada 'your significant other'.

Obviously, anda menghulurkan tangan anda dengan penuh rasa percaya dengan harapan tangan anda disambut dengan kasih sayang. Kata 'significant other'. Maunya tak sayang.

Tapi.

Tangan anda ditepis dengan kasar. Tulang belulang jari anda digenggam kuat sehingga retak. Kuku anda dikepil keluar untuk menampakkan daging di bawah yang kemudiannya diselar dengan hirisan kecik dan menusuk ibarat papercut. Tak cukup dengan itu, tangan anda dihempas ke lantai dan dipijak menghancurkan sisa tulang yang belum lunyai.

Lepas tu?

Walaupun ada doktor yang nak merawat, refleks anda akan menepis mengaduh kesakitan.

Ambik masa nak basuh, letak iodin, letak ubat, letak plaster bagai. Sanggup aja dibiarkan sepi tanpa perawatan. Mungkin.

Selepas beberapa ketika? Parut.

Lapisan kulit yang mengganti lebih tebal daripada asal.

Walau seribu kali pun maaf diucap, that wont change the fact that I already have a scar. In my heart.

Thursday, 1 June 2017

So random.

One's ability to disguise hipocrisy as diplomacy is ignorance. So, is it really a bliss?

When time and time again one has been reminded of?

Jujur, saya mengaku saya seorang 'fighter'. Tapi 'berjuang' 24/7 itu lelah.

Once in a very longgg while, i feel like quitting. But what will happen to my 999 previous efforts already taken when i quit at 1000th attempt? I heard Edison succeeded after thousands of attempts.

so, when do you actually stop and tawakal?

The whole concept of usaha, doa and tawakal was a bit unclear to me because i was and am inexperience (I want to believe that).

And then it struck. I knew then that I could. Stop.

Keeping the faith. Always.

Saturday, 20 May 2017

Feeling sentimental

It is interesting how people keep telling me, it was not my fault. I need not to blame myself for the things that happened. Funny, cause I never did.

I believe I did my best.

I believe that eventhough I could redo this all again, I would still choose the same thing.

I believe that this is what was written for me.

I believe that I was and am a very strong-will person who do things after thinking about the consequences rationally.

But I also believe that not one person in this life of mine, would sacrifice their needs againts mine.

Kita semua manusia tamak. Mahukan so-called happiness untuk diri sendiri dan keluarga.

How can I blame anyone for that?

Sebab saya pun.

And then, a very close friend of mine asked me, how did I do it?

I was caught offguard and unsure of how should I respond. Should I be honest? Should I be vague?

Knowing this friend for 10 years or so, that warrants a careful answer. I asked her the reason for the question.

Just to be clear, I might have made it looks easy, but it was far from easy.

It was heart-breaking and over-whelming. I cried a lot more than when my father passed away. And I loved my father so much. But marriage for me is sacret. 2 hearts and souls that were supposed to be bonded by invisible chains of compassion and understanding and mutual agreements. But then it was obviously not. At least not in my case.

Whatever happens, I will not want any of my family or friends to go through what I have been going through.

This is something I will always pray for. InsyaAllah.

Saturday, 8 April 2017

Why what happened?

What happened was i fell for real life gaston. Again.

Wednesday, 1 February 2017

happy is when i see your face changes color. bam! what?!

Thursday, 19 January 2017

Terapi penulisan

Saat terdengar khabar tu melalui telipon, perkataan pertama saya, Alhamdulillah.

Mungkin berkat doa orang teraniaya, Allah makbulkan doa saya supaya dimudahkan urusan.

Mudah sangat sangat. Sekejap aja.

Mungkin jugak berkat doa nama yang disebut sebut setiap kali. kesenangan. sarah.

Lepas beberapa jam, baru emosi semua datang.


Marah. Kecewa. Sedih. Tapi. dalam banyak banyak tu, perasaan menyesal tak ada. langsung.

Bak kata seorang kawan yang selalu jadi kaunselor saya, saya tak menyesal saya tak buat salah. Cuma pesalah aja yang menyesal dengan apa yang dia dah buat.


Allah tahu apa yang saya buat. Allah tahu apa yang diorang buat. Allah tahu apa yang dia tak buat.


Tanggungjawab. Hak.


Para lelaki. sebelum kawin, tolong lah. khatam dulu ilmu ni.


Fikir balik apa tujuan kawin.


Bukan setakat susah senang bersama.


Nafkah ada 5 yang wajib.

Makan dua kali kenyang sehari semalam.
Sepersalinan menutup aurat.
Tempat tinggal yang isteri redhai.
Ubat ubatan sekiranya sakit.
Barang keperluan untuk kebersihan diri. Macam sabun. atau pun mekap kalau isteri buat untuk suami.


Itu nafkah fizikal aja. Yang selain itu?


Mengembirakan hati isteri pun nafkah jugak, bang.


Kalau rasa nak suruh isteri layan kau umpama raja, jangan mintak isteri kerja untuk tanggung sama bil api air, boleh?



Kalau nak isteri respek kau, kau respek perasaan dia,boleh?


Kalau nak isteri bermanis muka setiap masa, jangan naikkan darah isteri dengan ayat sindiran kau, boleh?


Yang ini paling simple.


Kalau nak beristeri, jadi lelaki sikit, boleh?


Bukan duduk bawah ketiak bapak mintak handphone Samsung terbaru.

Bukan kipas bontot mak, mintak pinjam kereta sebab jimat minyak kereta sendiri.

Bukan catat segala arahan kakak, sedangkan kehendak isteri tak diendah.

Bukan ignore isteri berhari hari, setiap kali bergaduh.


Fikir balik.


Dia takkan balas. Sebab dia nak belajar terima ketentuan. Allah pinjamkan kau kejap aja dekat dia.


Tapi Allah akan. Kun fayakun.



Ini aja luahan yang saya mampu. semua yang terpendam takdapat dilontarkan kepada orang yang sepatutnya. Tapi saya tak boleh terus pendam. takut gila pulak nanti. hahaha.

Monday, 16 January 2017

Saya bukan jenis orang yang menyesal. Dalam apa juga yabg saya buat. Sebab confidence level tinggi? aha. Biasa biasa aja.


Cuma mungkin sebab pakcik nasir selalu percaya saya dalam membuat keputusan sendiri. Kalau beliau tidak setuju dengan saya, beliau akan tanya saya, apa yang saya nak. dan kenapa.

Beliau bukan seorang ayah yang diktator. Beliau seorang ayah yang susah nak di-handle. (haha). Semua benda pun di-maharaja lawak-kan.

Beliau ada kurang. tapi saya sebagai seorang anak, saya selalu buang jauh jauh apa yang saya nampak atau dengar.


Sebab saya tahu, beliau berusaha yang terbaik.


Sebab tu, saya menjadi seorang yang sangat berdikari. sejak kecik, saya selalu mahu beliau bangga dengan saya.


Saya tak menyesal. Dengan semua yang saya buat. Lagipun, apapun, bagaimanapun, benda dah jadi. Menyesal pun tak boleh rewind balik kot kan.


Tapi, ada satu masa Disember 2016, di depan yang arif, saya terdetik di kepala, how did i get here?


Tapi tak ada air mata. Cuma terpikir aja.


Mat saleh kata, cause i love more.

i will always be the one who loves more. who put efforts more.



that way, when its over, there will be no regret.


Allah turunkan ujian untuk Dia hapuskan dosa kita yang lepas lepas. Belajarlah redha, Sarah Nur.