RSS

Thursday, 19 February 2009

anjing jalanan jutawan menyalaknyalak

semalam pegi bilik as+teha tanya mereka buat apa.mereka cakap mereka tengok cerita.saya tanya, muvi kah..?? saya kata mahu!mahu!mahu tengok jugalah!! dorang cakap tengoklah!! theehehe..greenlight!!!!





apa itu slumdog millionaire? slumdog tu macam orang-orang yang hidup di jalanan.survive dengan usaha sendiri.macam kena amalkan prinsip nabil 'lu pikir ar sendiri'.millionaire sebab dia masuk rancangan who wants to be a millionaire...hahaha!! percaya ke..??

dengar macam saja buat lawak je kan..?? tapi ini seriyes!! macam mingming, the seriyes duckling in wonderpets.

cerita bermula bila jamal malik kena soal siasat bila dia berjaya dapat jawab soalan bernilai 10mil rupees ------>rm500 000

anil kapoor sebagai pengacara yang kurang baik hati suruh polis tangkap tanya jamal malik tipukah? anda rasa..?

jamal malik dan salim malik, dua beradik yang sangat miskin.tinggal dengan mak bapak dekat kawasan macam setinggan gitu.lepas rusuhan orang muslim kena serang, mak ayah mati.dia orang kena bergantung nasib dengan menjaga sesama sendiri.

lepas tu mula lah episod kisah mereka.mula-mula dia orang sangat suka.dapat rumah dan makanan, tapi, bila manusia jahat mahu mengorek mata jamal malik dengan sudu, salim malik sangat sedihlah.dia cakap dekat jamal malik, ingat tak artho dengan portho? perhatian tu adalah nama 2orang daripada 3 musketeers.

mereka berjaya lari dengan bersusah payah.mereka jadi pelayan,pemandu pelancong yang pandai kelentong! haha...(sampai sekarang saya pelik macam mana dia orang tiba-tiba bercakap orang putih dengan sangat lancar,sungguh kagum!!) macam-macam la dia orang buat.typical hidup budak jalanan.

dengan berpandukan kehidupan sendiri sebagai rujukan, jamal malik menjawab semua soklan-soklan dalam who wants to be a millionaire tu.seriyes..!!! 

anda tahu tak, gambar sapakah dekat duit 100 dolar amerika? tak kan..?? benjamin franklin, jamal malik tahu kawan pengemis dia bagitahu.anda tahu tak dekat patung dewa rama yang banyak dekat india tu pegang apa? panah dan busur.jamal malik pernah tengok.

macam mana saorang budak jalanan, boleh menjawab semua soklan untuk orang bertaraf IQ tinggi? jamal malik mana sekolah.sekolah pon dia ponteng.

tapi, jamal malik dapat jawab soklan. bila polis tanya, dia cakap dia bukan genius. malah, dengan sinis jamal malik cakap, tak perlu jadi genius untuk jawab soklan tu suma.dia cuba penghantar teh tarik je. boleh je jawab.malahan, anil kapoor tu pon asik-asik perli dia ja.haih! haih!

tapi, jamal malik adalah jamal malik.dan dia tak malu mengaku dia cuma penghantar teh je.sebab beliau cuma budak jalanan.and slumdog BARKS louder than any other dog...

dapat ke jamal malik jawab soalan last tu? nak tahu banyak2 tengok lah sendiri...is this a gud muvi..??? naah...not gud lah..

its SUPERB!!!! two thumbs up!!!! a big round of applause to the crew....

  • Best Film - Christian Colson 
  • Best Director - Danny Boyle 
  • Best Adapted Screenplay - Simon Beaufoy 
  • Best Music - A. R. Rahman 
  • Best Cinematography - Anthony Dod Mantle 
  • Best Editing - Chris Dickens 
  • Best Sound - Glenn Freemantle, Resul Pookutty, Richard Pryke, Tom Sayers, Ian Tapp
  • also nominated in OSCAR

5 comments:

alleya said...

wah..is this for real sarah??? kagum...mane mau carik..cte gini..

...sarah n... said...

betul lah weh..huhu...sgt best...!! rasanya kat pawagam tgh tayang lg kot...

AtiRa RusLan said...

i watched diz movie last week.
sangat best.

kan kan kan?

...sarah n... said...

betol! betol! betol!!!


sgt best!!! seriyes!!! tak tipooooooooooo....!!!!

zoe sawyer said...

i haf to watch this..
i dunno y i picked ongbak arituh..
sepatotnye nk tgk cte nie..

xpe..this week i tgk~!
ramai ckp besh

thx for the recommendation~
muahxx