RSS

Friday, 1 May 2009

bodoh kah kamu..?



bodoh la kau.



kalau si lelaki cakap ayat ni, si perempuan akan kata," waa...macho gila. macam ni la baru lelaki betul. tak takut nak mehamun depan khalayak."



kalau si perempuan cakap ni, si lelaki akan kata," hei! kau ni lelaki ke perempuan?tak sopan langsung! cuba la jadik perempuan sikit!cakap tu biar yang elok elok.kalau bakal mak mertua nampak, dah sah sah kau kena reject on the spot.bla bla bla bole blaa..."



tak pasal pasal si lelaki pon membebel ala makcik makcik pulak.



terkongkong dan terikat. dek budaya timur.



mungkin.



tapi ada caranya. 



kalau si perempuan mahu mehamun tanpa mendapat cacian balas. heh. senang.



1) si perempuan kenalah mehamun dengan gaya yang nampak kurang ganas. contoh.

"bodoh tak bodoh jugak kau ni kan.hahahah!" ---> sambil gelak gelak manja.sepertinya kau kelihatan melawak ja. walaupun niat kau memang nak kata dia bodoh.



2) menggunakan perkataan perkataan yang kurang dipahami menggantikan kosakata bodoh tu sendiri.seperti.

dalam bahasa indon ---> bodoh disebut begok kot. bukan penyakit begok tp BEGOK!

dalam bahasa jepon ---> baka. bukan bakar. tp cara sebut lebih kurang.

dalam bahasa spanish --> estupidez. bunyi macam sama dengan stupid. tapi kalau kau sebut cepat cepat, dia tak perasan rasanya.

dalam bahasa cina---> sila refer kepada kosmet anda yang berbangsa cina.

dalam bahasa tamil--> seperti di atas.



oke, sekarang saya bukan kamus online. harap maap.





3) anda jugak boleh jugak guna loghat loghat anda seperti. 

kalau kawan anda orang utara, anda gunalah loghat pantai timur untuk mengutuk dia secara face-to-face.and vice versa.

ini penting untuk mengelak kan pertelngkahan kadang kadang.



4) anda jugak boleh guna perkataan perkataan yang lain yang tidak diketahui umum.sebagai contoh.

perkataan bingai. saya dapat dari encik chaie dalam blog dia. saya tanya maksud, tadak sapa yang tahu.heheheh...so....terima kasih kepada encik chaie atas jasa baik beliau menambah kosakata saya.



5) tak pun..kau jugak boleh memartabatkan bahasa melayu kau sambil mengutuk. maksudnya, menggunakan peribahasa melayu dalam cara yang berfaedah.

"sepandai pandai tupai melompat, tupai bodoh tadak otak macam kau jugak yang jatuh gedebuk ke tanah."


"harapkan pagar, pagar kayu reput yang bodoh macam kau jugak yang makan padi tak masak tu."







akhir kata. selamat mencuba!


ohh ya. lupa.


kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi.










20 comments:

aisya said...

thanx 4 the tips...
ahaha...
balik nanti nak try la...

sharamli said...

b0ley pakai ke tips ni...cm tak0t lak..kang xpsl2 kena lempang..muahaha

...sarah n... said...

ecah.

no big deal.hehe.

balik nanti? kat serawak? owhh.kalau nak tny loghat utara sila tanya pika. kalau nak tanya loghat pantai timur, sila tanya....errr...che pah! hahaha!


kak sha.

boleh punya. DIJAMIN! kalau kena lempang gak, bgtahu saya.
saya mesti tolong punya...!! TOLONG GELAK!!!! kah3...

nazrien said...

waahaha

western style..

la..

u ni stupid damn fool la bro..

mesti org ckp

wah..orang amerika lah!!!

xpn melayu gelak2 je..

nazrien said...

link hilang eh tuka layout??

...sarah n... said...

jeb.


wahahaha.. ada tambahan..bagus2! boleh masuk jugak. boleh boleh!


p/s: yup link hilang la. sbb xfolo.huhu.oke, lps ni me folo. huhuhu..

Hasnul Azizi said...

kaLu kT cNie sume ckP cmTu...

Laki ke poMpuaN sMe jeR...

"LahaNat" "siaL" sume kuAr...

xdE oRg amEk kiSah pon...

difFerenT cuLtuRe...

squaRe basHing efFEct....

cambesje said...

hmmm~~ ye ke?? kontroversi sudah byk wpown x ckp buduh..

Muhammad Nazeef said...

"kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi"

<3 dat~

Faraheen Hazirah said...

haha.. pe ko ni ngarot..

rijal said...

waaaah...
byk peribahsa baru...
msti ckgu bm ko bgga kn kalo dia bc..
ble nk keje kt dewan bhsa & pustaka mkcik oii??

...sarah n... said...

hasnul.

itukah persamaan taraf lelaki dan perempuan...?? sial oke lg, lahanat mcm kne laknat pulak..huuu...

cambesje.

kontroversi menghangatkan suasana. haha!


muhamad nazeef.

yayah. itu amik dr melodi.haha!


fain.

ini adalah entry mengisi masa lapang. br pas paper c++ masa tu dowhhh..mmg terasa terasa mahu mencarut carut jgk laaa..

rijal.

berapa kali mahu cakap aku bkn makcik kau? pakcik kau pon aku tak kenal.lg satu, aku tunggu ofer letter je dr DBP ni. tak sampai2. dorang kata dah pos.

sharkiey said...

sarah aku nak tambah suku kata atau kosa kata or whatever ler


len kali ko guner jer perkataan GOBLOK x pon BEGO*bukan penyayi n pelakon tu jgn berfantasi pulak

goblok bahasa jawa n bgo bahasa indon

erm tapi entry ko ni mmg menyeru kaum wanita memaki lelaki ker?
aper boleh buat KEJI adalah HOBI cik SARAH

sharkiey said...

sarah sarah

...sarah n... said...

joe.

walaupun kau nampak macam tak rela je kena maki, tapi kau tambah jugak vocab ni kenapa..??? hahahah! ntah pape.

aku bukan menyeru mereka memaki, tapi, aku cuma kasi tips kalau kalau mereka perlu menggunakan perkataan ni dalam situasi tertentu.

p/s: esp kalau jumpak org macam kau kot joe!haaa....

safri@chaie said...

sama2 atas penggunaan kosakata bingai tersebut.. jgn la diperluaskan sgt penggunaannye ek, nnt xleh r aku nak menghamun org laen dgn perkataan bingai tersebut.. hehe

...sarah n... said...

hahaha..

oke2..

kita kongsi guna dua orang sudahhh..org lain, haa...jangan mahu guna oke? oke???

p/s: mungkin kau boleh buat hak cipta terpelihara.

safri@chaie said...

okey2.. nnt aku cari lagi perkataan masyuk2 nye.. pastu buat hak cipta terpelihara... hehe.. nak pakai kna mintak izin.. urm.. efisen ke??

...sarah n... said...

efisen ke x?

entah. cuba dulu, baru tahuuuu..*mcm eklan jual barang kottt*

Anonymous said...

This is my first visit here, but I will be back soon, because I really like the way you are writing, it is so simple and honest