RSS

Monday, 10 May 2010

kelas sastera

kita orang melayu ni memang penuh sopan.

taknak kecikkan hati orang, kita menegur dengan kiasan.

penuh budi bahasa.

sampai orang tak paham apa mesej yang cuba disampai.

pending. loading. mesej sending failed. no internet connection. eh terlebih.




kalau orang kita kata cekik darah, apa makna dia?


jangan le kau tanya balik, darah boleh dicekik cekik ke? bukan boleh pegang pun darah tu.


memang kau kena debik dengan silat cekak le karang.



paham la sikit bhai.



kalau cekik biasa orang cekik dekat mana?



ada ke orang cekik tangan? ada ke orang cekik buah pinggang?



cekik mestilah hendaknya dekat tengkuk. leher.dapat?



pastu term darah. kalau dekat tengkuk/leher tu bukan ke ada salur darah. arteri.



oke la oke la. alasan kau tak belajar bio. fine. fine. tak tau.


tapi, gunalah logik. akai ada? (bak kata ayah aku bila dia marah dekat orang yg tak pakai otak).


paling bodoh pun, kau mesti la tau darah kau bergerak guna salur atau pengangkutan kan.



ops. ops. kau nak kata orang tua-tua tak pegi sekolah? tak paham salur-salur darah ni?


tak payah nak alasan. orang tua dengar je cekik darah dah paham terus. tak payah nak explain term by term.


PLUS, THEY INVENTED THAT. cekik darah. THEY ACTUALLY KNOW IT BETTER.



jadi, berbalik kepada topik asal.


cekik darah.



ce la terai bayang buat 0.5saat.


kalau kau cekik salur darah kau dekat leher apa la agak-agaknya jadi?


tak tau? tak tau???



ah takyah la bayang. imaginasi tak tinggi kot?


buat je la.



terai cekik leher kau.



cepat terai.



10 saat.


20saat.


sakit?


ye. sakit tak yah cita lah.


kalau cekik kuat lagi la.



lepas je, kau dah gasping for air.



sekarang dah paham, macam mana situasi cekik darah?



lepas ni, kalau ada simpulan bahasa melayu, atau peribahasa yang tak paham, cuba lah fikir, boleh?


p/s: orang kita dulu sangat puitis kan? tapi, dalam cara mereka sendiri. orang generasi kita pun kreatif jugak. kalau tak, mungkin tak ada rancangan tv yang mintak duit orang, atau rokok yang berperisa strawberi. (seriously, ada ke makhluk isap rokok perisa strawberi? fatin kata ada.)

2 comments:

GhOsToNe said...

bkn setkt jelas sastera kls bio jgk!

...sarah n... said...

haha. yes. ini double major namanya.