RSS

Tuesday, 9 November 2010

kurus dan tak kurus.

kau cakap aku kurus 80kali takpe. aku baru terniat nak cakap kau gemuk pun dah jatuh hukum? mak ai.




am not trying to be sarcastic but, i am just being honest.





huge difference there, if anyone notice.IF.






maksud saya, kalau saya nak jadi sarkastik kan, saya mungkin kedengaran pedas dekat situ kan, tapi, cuba baca balik dengan intonasi dan bagi pihak saya.




seorang yang kurus(sudah terang lagi bersuluh dengan flashlight), yang seumur hidupnya mendengar makna perkataan yang sama, dengan pelbagai cara dan variasi kosa kata. kalau dikumpul-kumpul, mungkin saya mampu membuat satu thesaurus jugaklah.




and all these while i've never, NEVER replied them honestly.




how do they(sesapa yang terlibat) think i feel? the one that they call friend? the one that they 'complimented'?




yes. selalunya, saya pujuk diri sendiri dengan cakap, diorang cakap kurus, bukan nak kutuk tu.






terasalah kamu sesapa yang perlu terasa.




macam saya cakap tadi, saya bukan nak sarkastik bagi orang terasa, tapi, saya cuma luahkan saja. apa yang HATI KURUS ni rasa.





oh ya, mungkin juga pandangan masyarakat dunia yang menganggap size 0 is the new 2 and 6 is the new 14, dan berpendapat people with size 0, tak ada perasaan sebab terlalu keding untuk mempunyai tempat untuk sekeping hati.





so, orang-tak-kurus adalah sensitif, jadi, adelah SALAH BESAR dan boleh dijatuhkan hukuman mandatori jika mengeluarkan perkataan GEMUK dan LEMAK di hadapan mereka kerana akibatnya boleh menjadikan mereka low self-esteem dan mengambil diet berani mati yang kemudiannya menjadi mangsa bulimia nervosa.






orang-kurus-takda-isi adelah takda hati jadi, lemparlah segala macam kosakata yang berpatutan dan tidak berpatutan tanpa was-was sebab, hey, why bother because they aint feel anything. lagipun, kalau mereka ni low-self esteem pun, bukan boleh jadi apa pun, tak mati pun.takde pun diet atau penyakit yg boleh jadi mendadak gemuk dan mati. lantaklah.





lot of talk. did i make my point?

5 comments:

TIKUS MANDO said...

nasib baik aku gemuk.

Faraheen Hazirah said...

AGREED! bagi diriku yang xtau nk kate ape lg org asik kate kurus/kering/keding/keping sjak brape taun lg dh.. diorg igt itu pujian ke? xkn diorg xtau yg kte leh kecik ati..

...sarah n... said...

z.
tahniahlah.

fain.
agaknya, kalau hati tu boleh decrease size sbb kutukan, dah lama dah hidup tanpa hati ni. hari2 je kena kecikkan, lama2 ilang terus.

Anonymous said...

alaaaaaaaaaaa,mgkin mmg boleh pk +ve, kalo org ckp,ko kurus,membawa maksud: jelesnye aku,npe la x kurus mcm ko,nak kurus juga..

jgn mrah2,hahaha... setiap org lain care pk,sush nak puas kan ati semua org,jdi...x pe,kurus ke gemuk ke,bf TETAP ade kan?? TETAP ckp,u lah y paling cantik.. TETAP ckp,i love the way u r.. jadi ape lagi nak kesah org ckp kurus ke gemuk ke,pendek ke tinggi ke.. y penting dah de org sayang kt kite,cukup la.........ye dok???

yang bnar..
saya yang tiada org nak nih
(x kurus,x gemuk,x tinggi,x pendek,siapakh saya??)
tibe2,teka teki lak..(pnjang lak komen,hahahhaa)

Lync said...

setuju! haha. boleh wat grup org2 kurus. seriusly. betul2. if ckp kat org gemok, they will feel terasa kecik hati and org akan ckp x baik and etc. but if ckp kat org kurus they would say xpe and mcm normal and etc. yup! kite sgt terasa hati.

that is why i wonder. islam x ajar pun nak cakap2 kat org. haha. so just be urself and jgn suka judging people. we r the best creation of Allah and just be grateful!